Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avfall på villovägar

Varje dag pågår en olaglig, osäker och för de flesta okänd handel vid jättehamnarna i Amsterdam och Antwerpen.

Annons

Containrar med farligt elektroniskt avfall – uttjänta mobiltelefoner, datorer och TV-apparater – skeppas till utvecklingsländer, företrädesvis i Västafrika, för att tas om hand.

Avfallet dumpas på soptippar i städer som Lagos och Accra, där de värdefulla delarna säljs vidare, utan att farliga ämnen såsom bromerade flamskyddsmedel tas om hand på ett säkert sätt. Hanteringen är ofta direkt hälsoskadlig.

Att exportera farligt avfall till länder utanför OECD är förbjudet enligt EU:s avfallstransportförordning, men förbudet efterlevs inte. För att förhindra exporten skulle alla containrar på väg till Västafrika behöva öppnas och kontrolleras, men tullen har inte resurser till det.

EU vill i stället sätta press på medlemsländerna att återvinna mer avfall på hemmaplan. I dag återvinner EU:s medlemsländer bara en tredjedel av allt elektroniskt avfall som de skapar. En del förs ut olagligt, men det mesta deponeras här i EU. Enligt ett nytt EU-direktiv, som trädde i kraft i måndags, måste länderna återvinna minst 45 procent av allt elektroniskt avfall från och med 2016, och 65 procent från 2019. Det är återförsäljarnas ansvar att göra det möjligt för kunderna att göra sig av med uttjänt elektronik på ett säkert och miljövänligt sätt.

Samtidigt kvarstår problemet. En växande mängd elektronik exporteras till utvecklingsländer för att användas där. Dessa länder måste få möjligheten att ta hand om sitt eget elektroniska avfall och i framtiden skapa en vit och säker återvinning av elektroniskt avfall i stället för den svarta och otrygga som finns i dag.

David Ekstrand

Mer läsning

Annons