Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avskydd skattesänkning

/
  • Tycker Håkan Juholt att jobbskatteavdraget är så förskräckligt dåligt att han väljer att förhandla fram en budget med Sverigdemokraterna istället?Foto:scanpix

Annons

Håkan Juholt, den sociale demokraten, vill inte ha något femte jobbskatteavdrag. Oppositionen hotar göra sitt bästa för att stoppa ett eventuellt sådant. Visserligen har Sverige, som en reaktion på tidigare kriser, en regel om att budgeten måste tas i sin helhet. Om regeringens budgetförslag inte ska gå igenom måste det i riksdagen föreslås en annan, fullständig, budget - som får stöd av fler riksdagsledamöter.

Om Socialdemokraterna slår sig samman med Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är det ingenting som hindrar dem att skriva och rösta igenom en egen budget.

Ett sådant scenario bjuder två problem: dels kommer regeringen då sannolikt avgå, dels måste Håkan Juholt sätta sig i samma mötesrum som Sverigedemokraterna. Problemen må vara av olika dignitet, men de är likväl hinder i vägen. Oppositionen vill knappast ha ett nyval i detta läge.

Oppositionen mumlar nu om att stoppa jobbskatteavdraget, men verkar inte ha några planer på att bygga en budget ihop. Redan det går emot hela andan i regelverket kring den svenska statsbudgeten. Det kan tyckas, givet situationen i omvärlden, att ett sådant regelverk inte ska kastas åt sidan lättvindigt. Men Håkan Juholt tycks nu en gång vara en något lättvindig person.

Dessutom kommer oppositionen, med ett sådant upplägg, inte att kunna ”använda pengarna till något annat”. Vill de flytta runt

utgifts- och intäktsstaplarna i statsbudgeten måste de komma överens om ett helt paket.

Håkan Juholt et consortes måste tycka förfärligt illa om jobbskatteavdraget. Annars vore det ju helt orimligt att börja rucka på budgetreglerna utan att sedan kunna använda pengarna på annat håll.

Låt oss säga att Lisa och Stefan, födda 1975, tjänar 19 000 kronor i månaden, och har gjort det sedan 2006. De bor i en genomsnittlig svensk kommun. Hon är med i Kommunalarbetarnas a-kassa, han i IF Metalls.

2006 fick de, efter skatt och avgift till a-kassan, ut 13 427 respektive 13 432 kronor i månaden. I dag får de ut 14 749 respektive 14 721.

”Men a-kasseavgiften har blivit högre”, argumenterar vissa. Ja, men Lisas och Stefans exempel handlar om vad de får ut efter a-kasseavgiften. Och då får deras hushåll ut 2611 kronor mer varje månad, på grund av jobbskatteavdragen.

”Men detta gäller ju bara dem som arbetar”. Ja, så är det. Men pensionärerna har också fått lägre skatt sedan alliansen tog över. De har inte förlorat några pengar, men de som arbetar har fått mer. Det kan man naturligtvis tycka är orättvist.

Frågan är om Håkan Juholt tycker att det är så förskräckligt orättvist att han antingen förhandlar fram en budget med Sverigedemokraterna, eller undergräver budgetreglerna. Det sistnämnda är väl mest sannolikt. Han kommer inte att kunna använda pengarna till andra utgiftsökningar, såsom höjda pensioner, men han kan åtminstone se till att Lisa och Stefan inte får ännu mer pengar i plånboken. Det är alltid något.

Ida Thulin, GD

Mer läsning

Annons