Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakläxa för Google

EU:s dataskyddsmyndigheter har reagerat på Googles integritetspolicy.

Annons

Tidigare hade Google olika integritetspolicyer för olika tjänster (mail, Youtube och så vidare), men företaget har sedan i mars en och samma policy för alla tjänster. Det betyder också att all data man delar med sig till Google kan användas av alla tjänster.

Under ledning av franska CNIL har EU:s dataskyddsmyndigheter, däribland svenska Datainspektionen, skickat ett brev till Google, där man klargör sin syn på företagets integritetspolicy.

Insvept i diplomatiska ordalag framträder svidande kritik. Google tillhandahåller otillräcklig och svepande information om vilka data som samlas in och varför.

Policyn tillåter Google att kombinera nästan all data från alla tjänster för alla syften. Sådan samkörning sker delvis utan uttryckligt samtycke eller utan tydlig information, till exempel hur information från tidigare sökningar sparas för att skapa en personlig sökprofil.

Google rekommenderas att utveckla och precisera sin integritetspolicy, inte minst vad gäller känslig information om plats, kreditkort, telefonnummer och biometrisk information, samt att inhämta uttryckligt samtycke för samkörning.

Tjänster som Google och Facebook är här för att stanna, och de skulle inte fungera om de inte samlade in data om sina användare.

Det minsta man kan kräva som konsument är då att de stora företagen på ett pedagogiskt sätt förklarar vilka data man samlar in och varför.

David Ekstrand

Mer läsning

Annons