Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn ska inte vräkas

/
  • Hittills i år har elva barn vräkts i Gävle kommun. Nu är kommunen kallad till samtal hos Barnombudsmannen.

Annons

Första halvåret i år vräktes 388 barn i Sverige. Står sig trenden blir det 716 barn på ett helår som ställs utan sin basala trygghet – en fast adress, en egen säng, sin skola och sina kompisar. Över huvud taget slås det vi ser som trygghet sönder.

Så här får det inte vara. Det har regeringen också insett och har satt upp en nollvision på området.

Ändå kommer alltså mer än 700 barn att vräkas i år.

Ingen kommer att sakna tak över huvudet, mat i magen eller kläder på kroppen. Socialtjänsterna får ta hand om de vräkta.

Men det är ändå ett socialt svaghetstecken att familjer med barn ska vräkas. I första hand måste sociala myndigheter ha ett så finmaskigt nätverk att man kan ingripa innan kronfogen kommer.

I Gävle är Gavlegårdarna den stora hyresvärden och där har kommunen kontakt om vräkningsärendena, men på privata sidan är samarbetet inte lika tätt.

I Gävle har hittills i år 11 barn vräkts, av totalt 18 i länet. Sandviken, Ljusdal och Nordanstig har vardera två barn i vräkningsärenden och Bollnäs ett.

Gävle är kallad att förklara sig till Barnombudsmannen, BO. Kommunen har ingen särskild strategi i fråga om vräkningar av barn. De åker med på flyttlasset för föräldrarna.

Kostnaderna för att minska – och önskvärt helt få bort – vräkningar av barn ska tas av oss alla. Lars Gyllin, bostadskonsulent på Gavlegårdarna säger att socialtjänsten ska ta större ansvar för dem som har svårt att betala och inte skjuta över det på bostadsbolaget. Det här är ett samhällsproblem, menar han, och då ska alla skattebetalare vara med och ta kostnaderna, inte bara Gavlegårdarnas eller andra hyresvärdars hyresgäster.

Maritha Johansson, V, ordförande i socialnämnden i Gävle, säger att man inte kan ta ifrån människorna deras eget ansvar.

Det är i regel tungt skuldsatta familjer som vräks från sina lägenheter. Många familjer får hjälp innan hot om vräkning kommer – hittills i år har Gävle kommun betalat ut 157 000 kronor för att lösa hyresskulder – men ingen vill väl att det allmänna ska stå för hyrorna; det är verkligen att ta ansvar från de enskilda.

Kvar står att många inte klarar sina utgifter och att många vräks, däribland ett alldeles oacceptabelt antal barn.

Är det en helt omöjlig linje att först genomföra nollvisionen för vräkta barn och ta itu med hyresskulderna senare?

Lagar kanske måste ändras och bli vassare. Det är uppenbart – och det vet vi – att många inte klarar av den enklaste hushållning, en hel del köper alkohol för hela slanten och många är så oansvariga att de litar på att samhället tar hand om dem.

Det måste finnas andra lösningar än att vräka barn.

Mer läsning

Annons