Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barns rätt

Annons

Migrationsdomstolen beslutade i går att häva avvisningsbeslutet av den tvååriga flickan Haddike, Hon får tills vidare stanna i Sverige. Fallet ska prövas på nytt av Migrationsverket.

Det var det enda tänkbara beslutet.

Haddile lämnades av sin mamma när hon var 20 dagar gammal och omhändertogs några månader gammal av myndigheter sedan det visat sig att flickan farit illa hos den man hon blev lämnad hos. Sedan dess har hon bott hos sin fosterfamilj i Skåne.

I somras kom beskedet från Migrationsverket att Haddile skulle avvisas från Sverige till Frankrike för att återförenas med sin mamma. Men mamman fanns inte där, franskt medborgarskap har kvinnan på grund av att hon är algerier. Nu har det dykt upp ett par i Algeriet som hävdar att de är flickans mamma och pappa. DNA-tester och fortsatta utredningar ska nu fastställa om de verkligen är Haddiles föräldrar.

Frågan är vad som händer om de visar sig vara det.

Är det verkligen rätt att ta Haddile från de människor som i allt väsentligt fungerat som hennes föräldrar de senaste åren?

Det är en begriplig ambition att försöka återförena barn och föräldrar, i många fall är det det rätta. Men den biologiska familjen är inte alltid den som ska värnas, de biologiska föräldrarna kan inte tillåtas ha en i det närmaste villkorslös rätt till sina barn.

Det är enligt FN:s barnkonvention barnens rätt som ska sättas i främsta rummet, inte föräldrarnas.

Mer läsning

Annons