Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre krisberedskap

/
  • En jordbävning i Indonesien orsakade en tsunamivarning kring hela Indiska Oceanen i går. Gårdagens händelser visar att det hänt en del med den svenska krisberedskapen. Annat var det vid tsunamin 2004 då svenska myndigheters handlingsförlamning var total.

Annons

Det är påsklov på många håll och extra många svenskar befinner sig just nu på varmare platser, bland annat i Thailand.

Det var med andra ord inte konstigt att gårdagens nyhet att ett kraftigt jordskalv med magnituden 8,7 vid Sumatra, bara några tiondelar lägre än det skalv som orsakade tsunamikatastrofen 2004, fick stor uppmärksamhet. En tsunamivarning utfärdades för hela Indiska Oceanen och det kom även rapporter om att jättevågor skulle ha nått stränderna i bland annat Indonesien.

Det visade sig tack och lov inte stämma. Den här gången fanns inte förutsättningarna för en tsunami och de hårt sargade länderna skonades. I Thailand togs tsunamivarningen bort på eftermiddagen svensk tid och övriga länder kunde efter ytterligare några timmar blåsa faran över.

För befolkningen i området och för ditresta turister blev tsusamilarmet en omskakande påminnelse om 2004 års katastrof. Många vittnade också om panikartade scener vid turistorterna när myndigheterna valde att evakuera invånare och turister från de hotade områdena som enligt uppgift snabbt tömdes.

Det är uppenbart att länderna i området är väl förberedda för den här typen av händelser och att det gemensamma varningssystemet för tsunamis fungerar.

Ytterligare en sak blev tydlig i går, i Sverige är numera beredskapen vid den här typen av kriser betydligt bättre än 2004.

När den dåvarande utrikesministern Laila Freivalds, S, statsminister Göran Persson, statsrådsberedningen, UD och andra inblandade svenska myndigheter gjorde det mesta fel.

Det har hänt åtskilligt sedan dess med krisberedskapen i Sverige.

UD har tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, bland annat en insatsstyrka om 40 personer med specialutbildning som står redo att rycka ut med kort varsel för att hjälpa svenskar i katastrofområden. Efter förfrågan från UD har MSB kapacitet att skicka de första personerna inom några timmar.

Regeringens egen utredare presenterade för något år sedan slutsatser om hur UD bör organiseras och pekade då på vikten av att Sverige finns representerat i många olika länder, om så bara med en enda person.

Vid kriser utomlands är det till UD som svenskar vänder sig. Men beskickningar kan också underlätta organisation av svenska biståndsinsatser.

Gårdagens händelser påminner åter om hur viktigt det är att svenska UD finns representerat runt om i världen.

Karin Bergkvist, GD

Mer läsning

Annons