Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bawar Ismail: Bör liberaler och socialdemokrater samarbeta?

Ledarsidan på plats i Almedalen i Visby: Kan socialdemokrater och liberaler närma sig varandra?

Annons

Kanske kan statsminister Stefan Löfven (S) och Jan Björklund (L) sitta i regering tillsammans?

Är dagens blockpolitik förlegad? Frågan har engagerat många på sistone, inte minst på grund av Sverigedemokraternas växande siffror i opinionen. Moderaterna är inte längre självklar som Sveriges andra största parti. Och borgerligheten klyvs itu av hur man ska göra med SD.

Det allt mer politiskt osäkra läget har fått några socialdemokrater och liberaler att fundera på ett blocköverskridande samarbete. Den liberala idétidskriften Liberal Debatt har gjort gemensam sak med kollegorna på det socialdemokratiska magasinet Tiden och spånat på tanken kring ett samarbete mellan liberaler och socialdemokrater.

Och det var även ämnet för ett Almedalsseminarium på måndagen. Talande nog avhandlades seminariet i ett LO-tält, strax intill en restaurang som Sverigedemokraterna hyrt sig in hos. Samma restaurang som LO annars brukade lägga beslag på under tidigare politikerveckor.

För idén om ett blocköverskridande samarbete handlar just mycket om SD. Moderaternas kullerbyttor kring hur man ska hantera SD har nämligen fått många liberaler att känna oro för vart borgerligheten är på väg.

I panelen satt de liberala ledarskribentskollegorna Gabriel Ehrling och Sakine Madon, och från socialdemokratiskt håll var det S-debattören Daniel Färm och Kommunals chef för samhällspolitik, Maja Fjaestad. Panelen var inte allt för oenig, tvärtom verkade det vara självklart med ett blocköverskridande samarbete. Alliansen verkar ju trött. SD är ett hot att undvika. Sossarnas problem är brist på ödmjukhet. Etcetera.

Men hur står det till ideologiskt? Kan liberaler närma sig socialdemokratin och vice versa? Ja, även där var panelen något optimistiskt. Åtminstone när det gäller att samlas kring ett frihetsprojekt. När det gäller synen på jämlikhet kommer de två ideologiska lägren så klart fram till olika analyser. För liberaler är ju ekonomisk ojämlikhet inte en lika stor bov som det är i socialdemokratins ögon.

Det är nyttigt att frågan diskuteras utifrån ideologi och tanketradition. Det bör inte vara självklart att Sverige för alltid ska dras med blockpolitik. Men frågan är om ett liberalt och socialdemokratiskt samarbete är möjligt under de kommande åren?

För det finns åtminstone två frågor, med stor ideologisk betydelse, som borde få liberaler att backa undan från sådana tankar.

Det första är så klart migrationen. För de liberaler som värnar om en generös flyktinginvandring bör man ha det klart för sig: det finns inga tecken på att Socialdemokraterna kommer att överge den nygamla linjen om en mer restriktiv migrationspolitik. Så den som tror att man får mer öppna gränser genom att överge Moderaterna som partner kommer nog tyvärr bli besviken.

Det andra är synen på valfrihet i välfärden. Det är sant att Socialdemokraterna anpassat sig efter borgerligheten och kommit att acceptera valfrihet. Men från samma rörelse hetsas det fortfarande mot privata alternativ inom välfärden, främst genom att man är högst beslutsam kring att vilja reglera vinster. Reepalu-utredningen är ett skräckfullt exempel, något som riskerar att hota många privata välfärdsföretag om utredningen omsätts till konkret politik. Kommer socialdemokratin att utkräva stöd från liberaler för att reglera eller stoppa vinst i välfärden? Är liberaler redo att stödja något sådant?

Det är när man drar ner frågan till sakpolitiskt innehåll som idén om ett samarbete mellan liberaler och socialdemokrater blir lite mer oklart.

Annons