Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bawar Ismail: Professorn som utrikesminister Margot Wallström inte står ut med

Sveriges utrikesminister önskar kanske att Jordan Peterson kryper tillbaka under en sten. Men hon är nog rätt så ensam om det, skriver ledarsidans Bawar Ismail som var på plats när den omtalade professorn från Kanada besökte Sverige.

Annons
Vem är denna Jordan Peterson som alla har en åsikt om?

Salen var nästan fullsatt, bara några enstaka platser stod tomma. Om man är besatt av representation och mångfald hade man säkert noterat att publiken till största delen bestod av unga män. Sen äntrade kvällens rockstjärna, en professor från Kanada.

Och salen exploderade av applåder och jubel.

På den lilla scenen stod Jordan B. Peterson, klinisk psykolog och professor från Kanada.

På måndagen var han i Sverige för att tala om sin senaste bok: "12 livsregler - ett motgift mot kaos". Vad är det då för livsregler han basunerar ut till sina läsare? Jo, bland annat att man ska stå rakryggad. Och att man inte ska jämföra sig med var någon är i dag, utan var man befann sig i går. Och klappa gärna en katt (eller en hund, det går också bra!).

Peterson är en kontroversiell röst, om man får tolka de många uppslag han fått i rikstidningarna. Ja, Jordan Peterson väcker så mycket känslor och reaktioner att utrikesminister Margot Wallström (S) häromdagen uttryckte sin önskan om att professorn skulle krypa tillbaka under en sten.

Varför? Mycket har att göra med att Peterson inte bara levererar livsråd.

Han är även en frenetisk kulturkrigare som försvarar yttrandefrihet och kritiserar vänsterpolitiserade universitet.

Men det som väcker mest smärta bland vissa, och det som förklarar Wallströms uttalande, är nog hans motstånd mot dagens feministiska rörelse som inte kan bestämma sig för om man vill uppnå lika utfall eller lika möjligheter i livet.

Läs även: Bawar Ismail: Alla 90-talister vill vara lyckliga – men livet kan inte vara perfekt

12 livsregler har fått både livliga fans och högljudda motståndare. Vanligtvis brukar kritiken handla om att Petersons uppmaningar är banala och självklara. Eller korkade. Men då har man bara stirrat på reglerna och inte tagit till sig bokens riktiga innehåll. Bland alla råd som syftar till att få människor att styra upp sina liv och ta personligt ansvar finns ett övergripande syfte: Att förmedla någon slags mening i livet.

Tro inte att du kan uppnå ett tillstånd av evig lycka, säger Peterson. Livet är nämligen brutalt, det suger. Därför måste man lära sig att hantera det kaos som är livet, lyder hans budskap.

Jordan Peterson har väckt kritik med sitt motstånd mot feminism och vänsterpolitiserade universitet.

Och det är befriande att någon försöker fylla människors liv med syfte och mening. Att Peterson lyckats samla en stor skara fans visar att det finns människor som tycks sakna något i vårt fria samhälle. Det är som Dagens ledarskribent och teologen Joel Halldorf skrev: "Grunden i hans budskap är ett etiskt och existentiellt argument för att välja mening framför njutning. Gör inte bara det som känns bra just nu, utan finn ett mål att leva och dö för".

Att människor suktar och söker efter mening är uppenbart.

Kolla bara på framväxten av sekteristiska dieter och identiteter i vår samtid. Veganer som behandlar sin livsstil som en religion, alltid redo att missionera för sin sak. Knack, knack. Vem där? Det är vi från Oumphs vittnen!

Eller ta alla de olika sorters dieter där människor följer strikta matregler som om kosten vore fastslagen i den allra heligaste av heliga böcker.

Sveriges utrikesminister önskar kanske att Peterson kryper tillbaka under en sten. Men hon är nog rätt så ensam om det. För Petersons Sverigebesök visade att många svenskar är intresserade av professorns idéer.

Bawar Ismail har tidigare skrivit om Jordan Peterson i den liberala idétidskriften Liberal Debatt. Artikeln kan du läsa här.

Mer läsning

Annons