Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bawar Ismail: Vågar Sveriges liberala partier bryta det borgerliga samarbetet?

Det verkar som att bollen ligger hos Centerpartiet och Liberalerna i regeringsfrågan.

Annons
Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) kan avgöra regeringsfrågan.

Då var det över. Svenska folket har sagt sitt och domen är...väldigt otydlig. Som det ser ut nu rör det sig om mikroskopiska skillnader mellan det rödgröna och det borgerliga blocket, de rödgröna partierna kan få ungefär 144 mandat och Alliansen 143. Båda blocken står alltså långt ifrån den säkra majoritet som behövs i riksdagen, och dessutom håller man fortfarande fast vid att inte söka samarbete med Sverigedemokraterna.

Tittar man på de liberala partiernas prestation kan man se att Centerpartiet och Liberalerna samlat omkring 14 procent av väljarstödet. Centerpartiet verkar landa på 8,6 procent och Liberalerna på 5,5 procent. För liberaler är det inte ett superresultat, så klart. Men det hade kunnat bli mycket värre om exempelvis Liberalerna hade trillat ur riksdagen (något opinionsundersökningarna tidigare har visat).

Centerpartiet har tjänat väl på Annie Lööfs omprofilering av ett parti för öppenhet, framtidsoptimism och medmänsklighet. Och det är så klart i migrationsfrågor som den profilen varit som tydligast. För de liberala och allmänborgerliga väljare som inte ställt sig bakom den nya strama migrationspolitiken så har Centerpartiet, åtminstone retoriskt sett, varit det tydligaste borgerliga alternativet för en mer generös flyktingpolitik. Detta, kombinerat med en omtyckt partiledare, är förmodligen svaret på Centerpartiets framgång i valet.

Liberalerna däremot har haft det mycket svårare. Jan Björklund och Liberalerna ligger kvar på samma nivåer som valet 2014. Och även om man jämför resultatet med partiets låga stöd i opinionssiffrorna mellan 2014 och 2018, där partiet ibland trillade ur riksdagen enligt siffrorna, kan man knappast betrakta stödet på 5,5 procent som en framgång. Det rör sig om ett stöd som växt med ynka 0,1 procentenhet jämfört med förra valet. Varför har Liberalerna ett sådant lågt och trögt väljarstöd?

En faktor är förmodligen att Liberalerna inte riktigt kunna sticka ut i konkurrensen med övriga partier. Centerpartiet tog snabbt positionen som det liberala alternativet för öppenhet och en generös migrationspolitik. Varför ska då liberalt sinnade väljare lägga sin röst på Liberalerna? Detsamma gäller Liberalernas integrationspolitik. Om man vill ha mer krav och tvång i integrationspolitiken finns en rad andra partier att välja mellan, däribland M och KD.

Och enligt SVT:s vallokalsundersökning har just Liberalerna haft väljarströmmar till C och M.

Men med omkring 14 procent av väljarstödet finns nu en stabil grund för liberala värderingar i Sveriges riksdag, och dessutom ser det ut som att de liberala partierna blir ytterst viktiga i de kommande dagarnas förhandlingar om regeringsmakten. Socialdemokraterna har ju nämligen inte gjort någon hemlighet av att de gärna söker samarbete med C och L. Bollen ligger alltså hos Annie Lööf och Jan Björklund. Är de villiga att bryta det borgerliga samarbetet och gemenskapen som är Alliansen?

Det finns dock flera oklarheter kring detta.

För det första, en regering med S, MP, C och L får ändå inte en betryggande majoritet. Och för det andra: Vågar de liberala partierna verkligen stödja en S-regering som kan komma att skrämma bort allmänborgerliga väljare och leda till en förödande svekdebatt inom svensk borgerlighet?

För inte har väl alliansväljare som lagt sina röster på C och L röstat för fortsatt S-styre?

Lööf och Björklund har mycket att tänka på under de kommande dagarna.

Annons