Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bawar Ismail: Varken högern eller vänstern kan avväpna SD

Vad säger onsdagens partiledardebatt om de kommande månadernas valkampanj?

Annons
Mandatperiodens sista partiledardebatt i riksdagen. Bild: Jessica Gow/TT

Med tre månader kvar till valet var det dags för den här mandatperiodens sista partiledardebatt i riksdagen. Nästa gång har Sverige en ny regering, eller kanske inte (beroende på hur kaosartat valresultatet blir). Och nu var det tydligt att valrörelsen dragit igång på riktigt. Partiledarna försökte skapa konflikter i sina viktigaste valfrågor.

Statsminister Stefan Löfven (S) deklarerade att valet i september blir en folkomröstning om välfärden. Moderatledaren Ulf Kristersson (M) berättade om ett möte med en familj i en Stockholmsförort som längtar efter trygghet. Miljöpartiets Isabella Lövin gjorde det som miljöpartister är bäst på och talade om klimatfrågan (och hur det påverkar baaarnen). Centerpartiets Annie Lööf talade om värderingskampen mellan tolerans och intolerans – där Centerpartiet så klart står upp för tolerans. Jan Björklund (L) berättade att han älskade Sverige, men att nationalismen oroade honom. Och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson pratade nästintill bara om asylinvandring.

Retoriskt sett var både Jan Björklund och Jonas Sjöstedt (V) bäst. Som vanligt i debatter. Framför allt sticker Sjöstedts lugna men bestämda ton ut från samtliga partiledares debatt-stil.

Så, vad säger onsdagens partiledardebatt om de kommande månadernas valkampanj?

1. Socialdemokraterna kommer att fortsätta skapa konflikt i välfärdsfrågor. Men frågan är om väljarna köper Löfvens svartmålning av de borgerliga motståndarna och SD. Kommer välfärdsstaten verkligen falla ihop om Alliansen tar över makten i september? Så blev inte fallet under Reinfeldts åtta år i Rosenbad.

2. Migrationen kommer fortsätta dominera dagordningen. Problemet är att både vänster- och högerblocket dras med stora trovärdighetsproblem. Statsministern talar om att föra en ansvarsfull och långsiktig migrationspolitik, som bygger på den tillfälliga lagen som infördes 2015, men har samtidigt gett efter åt Vänsterpartiet och Miljöpartiet i frågan om att låta 9000 ensamkommande från Afghanistan stanna i Sverige. Liknande problem finns inom Alliansen. Moderaterna vill ha en stramare migrationspolitik, men samtidigt röstade Centerpartiet för den rödgröna regeringens lagförslag om de 9000 afghanerna. Vilken migrationspolitik får man om man röstar höger eller vänster? Det är just den otydligheten som Jimmie Åkesson attackerar vid varje tillfälle han får.

3. Småpartierna fokuserar på annat. Miljöpartiet gör klokt i att återgå till sina rötter. Språkröret Isabella Lövin har en fördel som andra partiledare saknar och det är att hon är genuin och självsäker i frågor om klimat- och miljöpolitik. Och de liberala partierna, Centerpartiet och Liberalerna, vill mer än gärna att valet i september handlar om värderingar. Ett val mellan liberal öppenhet och nationalistisk intolerans.

Mer läsning

Annons