Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bekämpa ungdomsarbetslösheten

Annons

I går kungjorde regeringen att man satsar åtta miljarder kronor på att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Det är mycket pengar om man ser till totalsumman under alla de tre år som satsningarna gäller. Men i stort sett är alla nysatsningar tidsbegränsade.

Medlen för att få unga i jobb framstår bitvis som förvillande lika traditionell socialdemokratisk politik: fler platser på Komvux, högskola och folkhögskola. Det betyder inte att förslagen är fel. Som näringsminister Annie Lööf påpekade ropar företagen efter mer kompetent arbetskraft. Att höja kompetensnivån i svensk arbetskraft är det enda rätta både för ungdomarna och för svensk ekonomi på sikt.

En form av extra nystartsjobb införs, där arbetsgivarna får betalt med dubbla arbetsgivaravgiften för att anställa ungdomar som har varit arbetslösa i mer än ett år. Vänstern kommer att påstå att regeringen därmed subventionerar kapitalet med billig arbetskraft, men företagen behöver också kompenseras för den risk det innebär att ta sig an någon som står mycket långt från arbetsmarknaden.

Mer läsning

Annons