Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besked från Borg

/
  • Det vore välkommet med ett par långsiktiga tillväxtinvesteringar i höstbudgeten. Nu har till och med den annars så försiktige finansminister Anders Borg öppnat dörren på glänt för detta.

Annons

Finansminister Anders Borg är inte mannen med de stora orden eller gesterna. Trots att han blivit allt mer ryktbar i resten av världen, omtalad som mirakelministern som höll hårt i slantarna medan stora delar av EU och USA drog på spenderbyxorna, gör Borg sitt bästa för att framstå som blygsam.

Ingen gillar en räddare i nöden som dessutom är arrogant. Blygsamme Borg, däremot, har de senaste åren fått rollen som expertkommentator snarare än aktör. Flera gånger har han i tv:s nyhetsprogram fått kommentera den ekonomiska utvecklingen i Europa, istället för att, som andra ministrar får göra, debattera med en politisk motståndare.

På torsdagen meddelade Borg att svensk ekonomi utvecklats på ett något mer motståndskraftigt sätt än vad vi kanske hade väntat oss. Men han vore inte Borg om han inte genast hade tillagt att det finns stora orosmoln på horisonten – i Grekland, Spanien och Italien.

I sak har han givetvis rätt. Svensk ekonomi är exportberoende. En allt starkare krona gentemot euron, och skakig ekonomi hos våra potentiella köpare, är uppenbara problem. Men att finansministern samtidigt öppnar för att Sverige framöver kommer ha möjlighet att kanske fokusera mer på mer långsiktiga tillväxtinvesteringar är välkommet.

Det är väldigt försiktiga ord, men de utesluter åtminstone inte satsningar på exempelvis infrastruktur. Järnvägsunderhållet är eftersatt i stora delar av landet, vilket försvårar arbetspendling och gör arbetsmarknadsregionerna mindre än de borde vara.

Ett par långsiktiga tillväxtinvesteringar i höstbudgeten vore välkomna.

Ida Thulin, GD

Mer läsning

Annons