Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blank reser inkognito

/
  • I bland lämnar Gävles kommunledning sammanträdesbordet och beger sig ut på luffen. Per Johansson, S, Marita Engström, V, Carina Blank, S och Roger Persson, MP

Annons

Nej, det var ingen kostsam resa. Och det ägde inte rum, av programmet att döma, några extravaganser.
Dessutom bör och skall politiker göra studieresor, den regelmässiga kritiken mot sådana är ofta obefogad. Det finns en värld utanför Verona, och det vore självtillräckligt att inte tro att andra kommuner har goda idéer att inspireras av.
Men varför göra det i lönndom?
I fredags for Gävles kommunledning i väg till de borgerligt styrda Skånekommunerna Helsingborg och Landskrona. Delegationen bestod av bland andra kommunalråden Carina Blank, S, Roger Persson, MP, Marita Engström, V, och ordföranden i barn- och ungdomsnämnden Åsa Wiklund-Lång, S. Dessutom deltog några kommunala chefer och tjänstemän.
Studiebesöket skedde i det vällovliga syftet att studera PArT (Preventivt arbete tillsammans), en samverkansform för att utveckla förebyggande arbete i syfte att förbättra utbildning och hälsa för barn i riskgrupper. Programmet har hämtats utomlands men initierats och utvecklats för svenska förhållanden av de båda borgerliga Skånekommunerna.
Arbetsmodellen handlar i korthet om att ett tvärprofessionellt team, bestående av en psykolog, en specialpedagog och en socialsekreterare samarbetar kring varje barn i behov av stöd. Mer information kan läsas på www.partinfo.se.
Oppositionen i Gävle fick kännedom om studieresans förekomst, men inte som sig borde direkt från kommunledningen, utan via sina partikamrater i Skånekommunerna. Förvånat hade dessa noterat att inga borgerliga politiker från Gävle fanns med på deltagarlistan, och ringt dem och undrat varför.
På rådsmötet tre dagar innan resan hade Blank nämnt i en bisats att hon skulle ner på detta studiebesök, men gav ingen mer information om vad det handlade om, och frågade inte om någon borgerlig företrädare ville följa med (vilket för övrigt hade varit väldigt kort varsel).
Kommunledningens resa reser således en del frågor.
– Varför så hemlighetsfull? Skäms man över att studera framgångsrika modeller i borgerliga kommuner?
– Varför fick ingen från oppositionen delta? Det brukar ju vara kutym. Varför inte tillvarata kompetensen hos de politiker som nästan hälften av Gävleborna faktiskt röstat fram?
Ett studiebesök handlar ju inte om att polemisera och fatta beslut, utan ska väcka inspiration och idéer genom den gruppdynamik som förhoppningsvis uppstår när en grupp personer reser tillsammans. Nog borde väl borgerliga politiker ha perspektiv att tillföra som kan vara bra att lyssna på även för en S-märkt kommunledning.
– Har kommunledningen tänkt implementera PArT i Gävle, men mörka att arbetssättet utvecklas i borgerliga kommuner, för att inför en oinformerad opposition låta det framstå som ett resultat av Blanks egen kreativitet? Ja skulle det vara så, så är det lågt.

David Nyström, GD

Mer läsning

Annons