Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bonus hjälper inte mot allt

Gefle Dagblad avslöjade i gårdagens tidning att landstinget har rektyretat fyra läkare från Caremas hälsocentral på Brynäs till landstingets i Sätra genom att ge varje läkare en så kallad sign on-bonus på en halv miljon kronor.

Annons

Att fyra läkare som redan jobbar i kommunen får en bonus för att ta ett jobb på en annan hälsocentral i samma kommun har rört upp befogad ilska, även om ansvariga tjänstemän och politiker inte tycker att det är något konstigt alls.

Att erbjuda attraktiv arbetskraft vettiga arbetsvillkor är en självklarhet i alla branscher. En bra lön och fina förmåner är en del, även om det i detta fall rör sig om orimligheter! Men Gävleborgs landsting har de högsta kostnaderna för hyrläkare i hela landet. Lägg till detta att landstinget har högre löner än riksgenomsnittet och rejäla bonusar. Ändå har just detta landsting osedvanligt svårt att hitta läkare som vill jobba, och stanna, här. Ekonomiska locktoner borde kunna ge bättre effekt (långt ifrån alla nappar på de feta bonusarna) men landstinget bör påminna sig om att pengar inte är allt.

Alla vill jobba på en bra arbetsplats men tyvärr är det alltför många läkare som anser landstinget Gävleborg vara motsatsen. Samverkan Gävleborg –Folkpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet – gjorde tidigare i år en enkätundersökning bland de 200 läkare som valt att sluta de senaste två åren för att få reda på orsakerna till varför de slutat.En majoritet av dem som svarat på enkäten uppgav landstingets personalpolitik och arbetsförhållanden som den främsta orsaken. 54 procent av de tillfrågade uppgav dessutom att de inte skulle kunna tänka sig att rekommendera landstinget som arbetsgivare till andra.

Läkarbristen i Gävlebor är redan ett jätteproblem och det kommer att bli värre med analkande pensionsavgångar.

Strukturproblemen inom landstinget måste lösas, för mot vantrivsel och dålig ledning hjälper inga bonusar.

Mer läsning

Annons