Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borg öppnar plånboken

/
  • Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Magdalena Andersson försitter aldrig ett tillfälle att berömma finansminister Anders Borg.  Regeringen är inte sämre den heller, utan hedrar då och då Socialdemokraterna för att de var med om att sanera statsfinanserna.

Oppositionen har mycket svårt att veta hur de ska opponera på regeringens stimulanschock i årets budget.

Annons

Riksdagens budgetdebatt på onsdagen framstod nästan som upp- och nervända världen. Det var borgerliga partier som ville stimulera. Rödgröna partier lät däremot som om detta var oansvarigt. Det tycker de nog egentligen inte, men någon slags kritik måste man ju ändå konstruera.

Den regeringspolitik som gäller är alltså att öppna ladorna för att ta fram det som sparats där under de år man kunde det. Det är alltså klassisk keynesiansk politik som den moderatdominerade regeringen för, helt tvärtemot de nyliberala ekonomiska dogmer som präglade partiet förr.

Helt annat var det under den förra borgerliga regeringen 1991-92 där Carl Bildt var statsminister. Då gällde till en början hård normpolitik, ”den enda vägens politik”, där man inte ville stimulera ekonomin utan i stället försöka spara sig ur krisen. Ett ”stålbad” som Bildt kallade det för. Så i denna grundläggande ekonomiska fråga gäller verkligen att dagens moderater är ”nya”.

Socialliberaler har däremot betydligt mindre problem med konjunkturpolitik. Bertil Ohlin, ekonomiprofessorn som ledde Folkpartiet under den svunna tid då partiet var landets näst största, är lika mycket upphovsman till den konjunkturutjämnande politiken som Keynes är: återhållsamhet i goda tider för att kunna stimulera ekonomin i sämre tider.

Under de olika budgetområdena finns skillnader mellan regering och oppositionspartier, men när det gäller ekonomins underliggande princip och dess regelverk finns alltså sedan en tid en bred samsyn mellan de flesta av riksdagens partier.

Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Magdalena Andersson försitter aldrig ett tillfälle att berömma finansminister Anders Borg. Vid Socialdemokraternas presskonferens var det det första (!) hon sa.

Regeringen är inte sämre den heller, utan hedrar då och då Göran Persson för att han var drivande i att sanera statsfinanserna.

Både S och de borgerliga påminner gärna om att det var då, på 1990-talet, som Sverige gjorde sin ekonomiska bakläxa från kraschen i början av decenniet, genom blocköverskridande överenskommelser om de ekonomiska spelreglerna.

Detta har varit mycket gynnsamt för Sverige. Det är därför som Sverige nu står starkare än i princip alla andra europeiska länder, och som ett av få länder kan stimulera ekonomin

Dessbättre tyder inget på att Socialdemokraterna nu, efter partiledarskiftet från Juholt till Löfven, vill rasera själva grunden för den ekonomiska politiken.

David Nyström, GD

Mer läsning

Annons