Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerligt Stureplansperspektiv

Annons

Borgerlig framtid. 15 essäer om samarbete, konflikt och reformer.

En sådan boktitel lockar ju. Men svävar borgerligheten bara över en vänkrets runt Stureplan?

Av de 15 författarna är tolv män och tre kvinnor. Nio är moderater, däribland gamla kära högermän som Lars Tobisson, Göran Thorstensson och Hans L Zetterberg. Tre har bakgrund inom Folkpartiet, varav två med lång tids Timboranknytning, en är kristdemokrat (plus en med moderatbakgrund som bytte till KD för något år sedan), och en är centerpartist – Bollnässonen Magnus Andersson, en av Centerns tydligast liberalt profilerade namn.

Ingen med invandrarbakgrund. Samtliga från Stockholm-Uppsalaområdet.

Detta skapar givetvis en snäv perspektivgemenskap, som krymper begreppet borgerlig till teoretisk liberalkonservatism. Allt borgerligt tänkande utanför denna box exkluderas, som till exempel socialliberalism, socialkonservatism eller bara en pragmatisk allmänborgerlig samhällssyn.

Av bokens skribentval går det knappast att göra sig någon annan slutsats än att den borgerlighet författarna har för ögonen inte gör anspråk på att företräda den borgerlighet som innefattar också dem som bor i Sverige utanför Stureplan, inte har akademisk bakgrund, och som ser det alltjämt vänsterpräglade samhälle vi har ur ett frihetligt underifrånperspektiv.

David Nyström

Mer läsning

Annons