Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bortglömd nyckelspelare

Annons

Det kryllar av klimat- och miljömålsättningar. I år ska koldioxidutsläppen ha minskat med minst fyra procent i jämförelse med 1990 års nivå. 2020 med 40 procent och inför 2050 drömmer vi om koldioxidneutralitet. 2030 ska Sverige ha en fordonsflotta helt oberoende av fossila bränslen.

Det pågår ett ständigt utredningsarbete kring hur jordbruket kan sänka sina utsläpp av växthusgaser. Stora delar av tillverkningsindustrin är underställda handeln med utsläppsrätter. Olika sektorer strävar på var sina håll för att tillsammans uppnå de politiskt satta målen. Märkligt nog verkar en nyckelspelare helt ignoreras: den finansiella sektorn.

På torsdagen anordnade TCO och Naturskyddsföreningen ett seminarium där man presenterade digra och spretande tabeller över hur det går med hållbarhetsomställningen i världens länder. I paneldebatten som följde påpekade Nordeas fondchef, Sasja Beslik, att man måste sätta politisk press på finansvärlden. En försvinnande liten del av alla investeringar görs med en uttalad ambition att främja hållbarhet.

Var är klimatmärkningarna som skiljer ut de bankprodukter som tar hänsyn till klimat och miljö när sparpengar förvaltas? Var finns de politiska målen för finanssektorn? Den ena handen vet inte vad den andra gör när vi å ena sidan energieffektiviserar och handlar med utsläppsrätter, å andra sidan inte utnyttjar till exempel pengar i pensionsfonder till att målmedvetet investera i projekt och företag för ökad hållbarhet.

Det är populärt att ställa högre krav på bankerna vad gäller kapitaltäckning, sänkta räntor, rimliga ersättningssystem, etiska investeringar och annat sådant. Nu är det hög tid att också kräva miljö- och klimatansvar av finanssektorn.

Susanna Birgersson

Mer läsning

Annons