Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brister

Annons

Med jämna mellanrum dyker det upp ligor som siktar in sig på äldre. Ett tillvägagångssätt brukar ofta vara att en knackar på och frågar om någonting medan någon annan passar på att rota igenom bostaden. Ofta leder utredningarna inte någonvart. Bevisläget är svårt, vittnesmålen från de drabbade vaga.

Ibland finns tjuvarna i den närmaste omgivningen. GD har i en rad artiklar de senaste dagarna berättat om stölder hos gamla. Två personer, anställda inom hemtjänsten, har åtalats för att ha stulit såväl pengar som värdesaker av de äldre de egentligen var anställda för att hjälpa.

Påpekas bör att den överväldigande majoriteten av alla som jobbar inom hemtjänsten gör ett utmärkt arbete. Det är också därför som det är så viktigt att de ansvariga för hemtjänsten minimerar risken för att något liknande kan ske igen. Alla dessa duktiga, ärliga anställda inom hemtjänsten ska inte behöva få sitt rykte nedsvärtat, inte behöva mötas av misstro från dem de brukar besöka.

Lena Lundgren, S, ordförande i omvårdnadsnämnden, säger till GD att hon vill ta upp möjligheten att begära utdrag ur belastningsregistret vid anställningar. Det är en av de populäraste genvägarna för att påstå att man gjort allt som är möjligt för att förhindra nya stölder. Men sanningen är förstås att alla som har en prick i belastningsregistret ingalunda är tjuvar. Inte heller finns alla potentiella tjuvar i brottsregistret.

Personalchefen på omvårdnadsförvaltningen talar om att det finns rutiner och riktlinjer. Uppenbarligen har de brustit.

Ta reda på varför.

Karin Bergkvist

Mer läsning

Annons