Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brott begånget i ­polishuset i Falun

Tioåriga Engla Höglund i Stjärnsund mördades för tre år sedan. Det kunde ske därför att dalapolisen haft fasaväckande slapphet och inkompetens i ledningen av utredningen om mordet på Pernilla Hellgren i Falun 2000.

Annons

Normalt klarar polisen upp drygt ett brott av 20, men sexualmord är extremt viktiga att lösa eftersom risken är stor att mördaren annars fortsätter. När tips från en privatperson om Anders Eklund rörande mordet på Pernilla Hellgren blev liggande ett år visade det att ärendet inte var prioriterat. När Dalapolisen omsider bad kollegorna i Gävle att granska Eklund, angavs att det inte var någon brådska, vilket kostade Engla livet.

Efter mordet på Pernilla Hellgren fanns DNA från gärningsmannen. Anders Eklund bodde i Hofors kommun, som direkt gränsar till Falun. Eklund var dömd för flera sexualbrott. När riksmordkommissionen biträtt polisen i Falun fanns därför Eklund på den lista av namn som kommissionen anmodade Dalapolisen att gå vidare med. Men det gjordes aldrig.

När en annan polismyndighet senare fick i uppdrag att granska dalapolisens agerande översändes en förvanskad handling, där Eklunds namn, och inget annat, tagits bort från riksmordskommissionens lista.

Urkundsförfalskningen upptäcktes när en särskild utredning på nytt granskat Dalapolisens agerande. Förfalskningen är ett allvarligt brott, eftersom syftet knappast kunnat vara något annat än att dölja vad som gav Eklund möjlighet att mörda också Engla.

Nyligen förklarade polisen att den gått bet på uppgiften att klara ut vem eller vilka som tagit bort Eklunds namn. Det rör sig alltså om ett brott begått i polishuset i Falun, och inga utomstående har tillgång till polisens datorer.

Gruppen misstänkta är rimligen liten. Det är osannolikt att till exempel trafikpoliser går in och manipulerar utredningsmaterial om mord. Polisen är en extremt chefstät organisation, så det är svårt att tro en vanlig konstapel vågat göra förfalskningen.

Att Sverige har en rättsapparat som i praktiken till stor del står utanför lagen är inget nytt, men gör det saken bättre?

Hans Lindblad

Mer läsning

Annons