Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bruka utan att förbruka

Regeringens Framtidskommission presenterade i förra veckan sin första av fyra delutredningar som behandlar möjligheterna till en hållbar tillväxt.

Annons

Arbetsprocessen bakom rapporten är koordinerad av näringsminister Annie Lööf, C.

Grundregeln är att förorenaren betalar. Framtidskommissionen beskriver hur jordens befolkning förväntas öka med över två miljarder fram till år 2050. Vår förbättrade levnadsstandard kommer under samma period leda till en fyrdubbling av den globala bruttonationalprodukten. Den ökade rikedomen för med sig ett ökat ansvar. Nationellt och individuellt.

Jordens medeltemperatur är 0,7 grader högre än under förindustriell tid. År 2011 kostade 820 naturkatastrofer 380 miljarder dollar. Totalt 90 procent av kostnaderna var väderrelaterade.

Tyvärr har Annie Lööf rätt när hon säger att det är dyrt att vara miljövän. Att ekologiska livsmedel ofta kostar mer än livsmedel med större klimatpåverkan rimmar illa med principen att förorenaren betalar.

Lööfs bristande miljöpolitiska trovärdighet bottnar i att Centerledaren har för många särintressen att ta hänsyn till. Det räcker inte med att lyfta fram den förhållandevis ineffektiva vindkraften som personlig favoritinnovation och lite fluffigt påstå att man strävar mot ett hundraprocentigt förnybart samhälle. Om Framtidskommissionens utredning ska generera praktisk handling behöver Sverige fler tillväxtvänner med politiskt mod att problematisera alltifrån matvanor till resmönster.

Lars Kriss

Mer läsning

Annons