Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnads vill ha socialism

Annons

Byggnadsarbetarförbundet i Gästrikland kommer på Första maj att demonstrera för fred, arbete och socialism, skriver Lars Lundberg

Vi närmar oss 1:a maj och arbetare i alla världens länder förbereder sig just nu för firandet av arbetarklassens egen högtidsdag. Parollerna och kraven är naturligtvis olika beroende på situationen i det aktuella landet, men samtidigt lika i kampen för solidaritet och kampgemenskap mellan världens alla arbetare.

Byggnadsarbetarna i Gästrikland kommer att demonstrera för freden. Det gör vi för att freden är förutsättningen för allt annat. Utan fred blir talet om demokrati och utveckling bara tomma ord.

Vi demonstrerar för freden också i eget intresse. Kanonmaten på slagfälten består alltid av arbetarklassens ungdom. Vi ser det som vår skyldighet att motverka att byggnadsarbetare från olika länder skall mörda varandra därför att imperialismen slåss om dess rikedomar.

Byggnadsarbetarna i Gästrikland demonstrerar också på 1:a maj för allas rätt till ett arbete. Med arbete menar vi att utföra ett nödvändigt arbete till en avtalsenlig lön. Vi demonstrerar för allas rätt att vara behövda, att vara väntade och att ingå i ett socialt nätverk.

Vi accepterar att ny teknik ersätter gammal teknik, ja vi accepterar i vissa fall att hela branscher försvinner. Vore det inte så skulle vi kräva att tillverkningen av ånglok och hästdroskor skulle återupptas. Däremot accepterar vi aldrig att kapitalet genom ett penndrag kan ställa hela orter utan sysselsättning. Vi menar att ingen får avskedas utan att nytt arbete eller utbildning är klart.

Ytterst är regeringen ansvarig för detta. Vi accepterar inte högerregeringens åtgärder för att ta bort människor från arbetslöshetsstatistiken i form av Fas 3 och liknande. Detta är ett vidrigt sätt att förnedra människor, som vi aldrig kan acceptera.

Vi kommer också att på 1:a maj demonstrera för socialismen. Vi är trötta på det samhälle som tillåter landets borgarklass att genom börsspekulanter och banker försnilla tusentals miljarder kronor och när festen är slut skicka notan till det arbetande folket. Vi accepterar inte ett samhälle där allt förvandlas till varor som skall säljas till högstbjudande.

Vi menar på fullaste allvar att det finns saker som inte lämpar sig för auktion på kapitalismens altare såsom vård, skola och omsorg. Vi accepterar inte kapitalismens rovdrift på människor och natur. Vi accepterar inte ett samhälle där demokratin gör halt utanför fabriksporten.

Vi kräver ett samhälle som genomsyras av demokrati, solidaritet och sammanhållning där alla får del av samhällets gemensamma rikedomar.

Därför blir huvudparollen för Byggnads i Gästrikland den 1:a maj 2011: Fred, Arbete, Socialism.

Lars Lundberg

ordförande för

Byggnads i Gästrikland

Mer läsning

Annons