Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centrum för våld i nära relationer

Annons

Kvinnor som utsatts för våld i en nära relation borde kunna vända sig till en enda instans i stället för att tvingas kryssa runt mellan poliser, socialsekreterare, psykologer och juridisk expertis. Ett relationsvåldscentrum, som det i Malmö, föreslogs av de moderata riksdagsledamöterna Andreas Norléns och Ewa Thalén Finnés vid ett seminarium i riksdagen i veckan. De har rest runt i Sverige och talat med myndighetsfolk och frivilligorganisationer. Arbetet ska utmynna i en rapport – som förhoppningsvis ska utmynna i ny moderat politik.

Verktygen för att hantera relationsvåldet är kända. Det finns kompetens för att stötta och hjälpa en kvinna hela vägen från polisanmälan, i mötet med vården, genom separation, rättsprocess – och fram till slutmålet att bygga en egen trygg tillvaro för sig själv och eventuella barn.

Problemet är att många kommuner inte är uppdaterade på den kunskap som finns. Det resulterar i att utsatta kvinnor får vitt skilda bemötanden beroende på var i landet de bor.

Ansvaret måste stanna på kommunal nivå eftersom nyckeln till ett framgångsrikt arbete ligger i samordning mellan olika myndigheter på lokal nivå.

Men fler än en kommun skulle behöva se över hur beredskapen ser ut, för att hjälpa alla de kvinnor som bor eller har bott tillsammans med en våldsam pojkvän eller make.

Susanna Birgersson

Mer läsning

Annons