Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Citrondricka med en framtida president?

Annons

Häromdagen meddelade det muslimska brödraskapet i Egypten att de nominerar Khairat El-Shater som presidentkandidat i det val som ska inledas om några veckor.

För ett drygt halvår sedan satt jag i ett litet konferensrum tillsammans med några andra svenska journalister i brödraskapets högkvarter i Kairo. Vi drack citrondricka och starkt, arabiskt kaffe och vi pratade om allt från tecknad film till framtiden för Egypten.

Huvudperson vid mötet var en av brödraskapets mest framstående medlemmar: Khairat El-Shater. Han har suttit många år i fängelse i flera olika omgångar under förre presidenten Mubaraks tid vid makten då medlemskap i brödraskapet var förbjudet. Innan vår träff med honom föreställde jag mig en riktig tuffing, hård efter många år bakom galler och med en oförsonlig, islamistisk inställning till Egypten och dess politiska framtid. Han visade sig vara en mild och vänlig man som svarade omsorgsfullt på våra frågor. Islamist är han förvisso men tycks – liksom resten av bröderna – främst vara pragmatiker. Egypten behöver internationella kontakter, behöver en modern kapitalism, konstaterade han.

Brödraskapet skulle inte nominera någon kandidat till presidentposten, berättade han. De hade inte bestämt sig för vilken kandidat de skulle stödja. Personens karaktär och ärlighet lyfte Khairat El-Shater fram som viktiga egenskaper.

Uppenbarligen anser han sig själv besitta dem.

I det känsliga Egypten frodas nu konspirationsteorierna om varför det muslimska brödraskapet lyfter fram en kandidat. Många tror att det rör sig om någon form av överenskommelse mellan bröderna och militärrådet. Bland sekulära, liberala grupper och inte minst bland kvinnorättsaktivister är misstänksamheten mot brödraskapet stor. De är tveksamma till om det muslimska brödraskapet verkligen strävar efter en liberalisering av Egypten. Det är förstås begripligt. Dessa grupper kommer inte att bli imponerade av nomineringen av Khairat El-Shater.

I måndags meddelade landets kopter (Egyptens största minoritet och den största delen av landets kristna befolkning) att de drar sig ur samtalen om en ny författning. Motiveringen var att islamisternas dominans i frågan gör deltagande ”meningslöst”. Sedan tidigare har liberalerna bojkottat den kommitté som ska utforma den nya författningen eftersom de anser att den inte speglar landets mångfald.

Under mitt besök i landet träffade jag inte bara representanter för brödraskapet utan även liberaler och feminister. De oroade sig, men hade en sak gemensamt: de var synnerligen hoppfulla och menade att även om demokratiprocessen emellanåt skulle komma att ta några kliv bakåt så rör sig landet ändå hela tiden framåt. Det är av allra största vikt att omvärlden ger de mer moderata krafterna i landet sitt fulla stöd. Kanske är Khairat El-Shater en av dem.

För min personliga del kunde jag bara tänka en sak när jag hörde om Khairat El-Shaters nominering: jag kan ha druckit citrondricka med Egyptens framtida president.

Mer läsning

Annons