Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Claes Elfsberg som Kalle Anka

Bildröret i min fleråriga TV kraschade timmar innan vallokalerna i USA stängde. Min reserv-TV har bara svenska program. En hemsk situation.

Annons

Jag mindes med förtvivlan SVT:s valvaka för åtta år sedan då nästan all tid ägnades åt samtal med inbjudna gäster om amerikansk historia och vardagsliv. Det vore som att lägga in Kalle Anka under en svensk valvaka.

För fyra år sedan följde jag i stället sammanräkningen genom det ytterst professionella CNN. Tack och lov hittade jag nu ändå på datorn ett par amerikanska hemsidor där man kunde klicka in sammanräkningen i olika stater.

Jag hade reservapparaten på ifall det skulle sägas något om valet. Växlade mellan SVT och TV4.  Båda hade samtal med svenskar i USA om deras personliga förhållanden, om musik, religion och mycket annat. Ingen av de inbjudna visste något om sammanräkningen.

Statistikern Nate Silver förutsåg 2008 åt New York Times rätt vinnare i alla utom en av de 50 staterna (plus Washington DC). Genom att väga samman otaliga opinionsmätningar visade han i år att Obamas stöd på slutet ökade dag för dag i de elva nyckelstaterna. Dagen innan valet angav Silver 92 procents sannolikhet för omval av Obama.

SVT:s programledare Claes Elfsberg hade på förhand låst sig för att valet skulle bli mycket jämnt. Han var arrogant och ytterst avvisande när professor Sören Holmberg ganska tidigt tyckte sig se att mer och mer talade för Obama.

Det hade varit enkelt att på väggen ha en lista med de elva stater där utgången inte var given på förhand. Då hade tittarna sett hur den ena efter den andra tillföll Obama. Eftersom Romney behövde vinna fler av dessa än Obama var det tidigt uppenbart att Romneys chanser minskade snabbt. I slutändan vann han bara en av de elva staterna, North Carolina.

Claes Elfsberg mötte detta med att ingen av de elva staterna kommenterades. Valen till senaten och representanthuset var han också helt ointresserad av.

Elfsberg visade tydligt att han ogillar Obama och övergick till att driva tesen att det inte var Obama som vunnit utan Romney som förlorat. Utan att lyckas försökte han få andra att instämma i hans privata tes.

Förmodligen för att dölja sitt fiasko som prognosmakare övergick Elfsberg till att be olika personer att på några sekunder ange varför valet gått som det gått och vilken politik USA kan väntas föra på olika områden. Omöjligt på så kort tid, ytligt och oseriöst.

En sämre och mer ensidigt politiserad programledare för en valvaka kan knappast tänkas. Tittarna lämnades helt i sticket.

Oj, vad jag saknade CNN där journalisterna i stället så sakligt som möjligt försökte redovisa valresultatet.

Hans Lindblad

Mer läsning

Annons