Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cyniskt om vaccinationer

/

Annons

Läkemedel som ska användas inom de svenska landstingen upphandlas enligt lagen om offentlig upphandling. Det må kanske vara vettigt, men det har gjort att en för flickor viktig vaccinering hamnat i ett upphandlingens status quo.

Det mycket vanliga viruset HPV (som främst sprids via sexuella kontakter) kan orsaka cellförändringar som i sin tur kan ge cancer. Detta virus är en vanlig orsak till att kvinnor får cancer i livmoderhalsen. Överlevnadsgraden är hög om det upptäcks i tid och tack vare regelbundna gynekologiska cellprovtagningar har antalet kvinnor som insjuknar halverats sedan 1960-talet. Men fortfarande drabbas omkring 500 kvinnor av sjukdomen varje år, en tredjedel av dem avlider.

Sedan några år tillbaka finns vaccin mot livmoderhalscancer, vaccin som kan ges till flickor i nedre tonåren. 2008 beslutade Socialstyrelsen att gratis livmodehalsvaccinering ska ske via skolhälsovården, till flickor i årskurserna fem och sex. Frid och fröjd, bara att sätta igång, kan man tänka men en segdragen tvist sätter käppar i hjulen.

Två läkemedelsföretag – GSK med vaccinet Cervarix och MSD med vaccinet Gardasil – tillverkar båda vaccin mot HPV-viruset som orsakar cancer i livmoderhalsen. I första vändan vann GSK den nationella upphandlingen och MSD överklagade. I andra vändan vann MSD, efter att ha sänkt priset. Då överklagade GSK. Förvaltningsrätten ska nu ta ställning till överklagandet och rättens beslut kan sedan överklagas till kammarrätten. Det kan, med andra ord, dra ut på tiden.

Det är helt orimligt att överklagandeprocesser vid livräddande upphandlingar får dra ut på tiden på detta sätt. Civilminster Stefan Attefall, KD, har tidigare sagt att han tycker att det krävs åtgärder för att undvika samma situation igen.

Under tiden som käbblet om vem som bör vinna upphandlingen fortsätter utsätts fler unga flickor att smittas av viruset.

Föräldrar inom landstinget i Gävleborg kan redan idag välja att vaccinera sina döttrar, men det är dyrt och alla är självklart inte medvetna om riskerna med att låta bli. Att göra det gratis via skolhälsan gör att så gott som alla flickor i en viss årskull blir vaccinerade. De mänskliga vinsterna är enorma. Men dessa är inte i fokus.

De ofattbart rika läkemedelsföretagen kan vänta hur länge som helst. De har råd med rättsliga processer och har för mycket att vinna ekonomiskt för att ge sig.

De verkliga förlorarna är de unga flickorna som inte får något vaccin.

Det är sannerligen cyniskt.

Mer läsning

Annons