Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cypern femte landet

/

Eurokrisen sprider sig från land till land. Cypern blir det femte EU-landet som ansöker om nödlån. Landet förmår inte längre låna pengar på den öppna marknaden.

Annons

Detta kommer olägligt för Cypern, som på söndag tar över som EU:s ordförandeland. Nödlånet betyder inget för själva ordförandeskapet, men påverkar förstås landets ledning psykologiskt negativt.

Cyperns ekonomiska problem kom inte över en natt. Landet har ett av eurozonens största underskott i statsfinanserna, och högst lönekostnader i offentlig sektor som andel av BNP av alla EU-länder. Och när en explosion förra året förstörde landets största kraftverk försvann en sjundedel av landets BNP i den efterföljande elbristen.

Ett minst lika stort problem är banksektorn, som drabbats av krisen i Grekland. Cyperns banker tillhör Greklands största långivare, inte bara på grund av historiska band mellan länderna, utan också därför att den cypriotiska ekonomin har haft god tillgång på kapital: landet har varit en favoritplats för många aktörer att deponera sina pengar i. Men nu går bankerna på knäna när det grekiska räddningspaketet tvingar dem att göra avskrivningar på sina lån.

På så sätt blir det ena landets räddning det andra landets problem. Det gör dock inte att det var fel att kräva avskrivningar som en förutsättning för att bevilja Grekland nödlån. Greklands problem är så stora att om de överhuvudtaget ska kunna lösas krävs det att alla är med och betalar.

Cypern är en av EU:s minsta ekonomier, och även om landet enligt Reuters kan behöva låna 10 miljarder euro – mer än hälften av BNP – utgör detta ingen större utgift för EU:s räddningsfond.

Förhoppningsvis kan Cypern därmed hantera sina problem utan att det får spridningseffekter för andra länder. I ett läge där trycket på Spanien ökar dag för dag är ytterligare en krishärd det sista eurozonen behöver.

David Ekstrand

Mer läsning

Annons