Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De fyras gäng

Sverige har fyra storbanker: Nor­dea, SEB, Swedbank och Handelsbanken.

Annons

De fyras gäng dominerar den svenska bankmarknaden och utgör samma form av oligopol som elbolagen. På tisdagen blev likheterna mellan oligopolen tydliga.

Riksbanken meddelade på tisdagen att man sänker reporäntan med 0,25 procentenheter. Räntesänkningar är ekonomiska janusansikten: Å ena sidan är sänkningen en signal om sämre tider, å andra sidan är billigare lån bra för hushållen. Den naturliga reaktionen på en sänkning av reporäntan bör vara att den rörliga bolåneräntan följer efter.

Tyvärr gör bristen på konkurrens att storbankerna kan göra som de behagar. Det är dyrt att byta bank – och bankerna är väl medvetna om att kunderna ofta är alldeles för lojala.

Hittills har storbankerna inte signalerat några bolånesänkningar.

Det mesta talar för att de fyras gäng utnyttjar sin marknadsdominans, för att gardera sig mot den europeiska skuldkrisen.

Marknadsdominansen i sig gör dock att storbankerna är väl kaptaliserade. Därför gör finansutskottets ordförande Anna Kinberg Batra, M, rätt i att uppmana kunderna att ställa krav på sina banker.

Det senaste decenniet har storbankerna tjänat mer än 1 000 miljarder kronor på svenskarnas bolån. Nordea, SEB, Swedbank och Handelsbanken bör ha pengar nog att prioritera sina kunder.

Lars Kriss

Mer läsning

Annons