Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demokrati bästa boten

Annons

Den värsta torkan på 60 år har drabbat Afrikas horn och i dess spår följer svälten. Det uppskattas att minst nio miljoner människor har drabbats. I två somaliska områden har hungersnöd deklarerats. FN:s matprogram står därför berett att flyga in mat till de svältande.

Frågan är dock om förnödenheterna kommer att nå ut till alla nödlidande. Den islamistiska milisen al-Shabab, som tidigare nekat hjälpsändningar till de områden man kontrollerar, har förklarat att man motsätter sig även framtida matleveranser. Tydligare än så går det inte att illustrera varför nödsändningar kan lindra det värsta lidandet, men inte förhindra uppkomsten av nya svältkatastrofer.

Det är visserligen torkan som har utlöst svälten, men det är inbördeskrig och avsaknad av en fungerande stat som gör att hungersnöden får sådana hjärtskärande stora proportioner och konsekvenser. Sedan Siad Barrés diktatur störtades har det inte funnits någon sammanhållen statsmakt (och inte heller under Barrés dagar kunde situationen beskrivas som fungerande). Krigets härjningar och avsaknaden av en statsstruktur gör det oändligt mycket svårare att ordna sitt liv och sin försörjning. Det är i ett sådant läge en torka utlöser hungersnöd. Och när det är den värsta torkan på 60 år blir förstås situationen etter värre.

På kort sikt behövs akuta insatser, men bara fred och ett fungerande samhälle kan förhindra nya svältkatastrofer. Det är helt enkelt så att ingenting förebygger hungersnöd på lång sikt som fred, frihet och demokrati.

Karl Rydå

Mer läsning

Annons