Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demokratibygge som tar tid

Annons

Det tog 23 år att bygga den väldiga Cheopspyramiden i utkanten av Kairo, Egypten. Pyramiden är nästan 150 meter hög och består av 1,3 miljoner stenblock, ditsläpade ett i taget. Associationen till det egyptiska demokratibygget är rätt given. Risken för bakslag är stor, protester och demonstrationer blossar ständigt upp, men egyptierna demokratibygget fortgår i långsam takt.

Den egyptiska militären ställde sig under revolutionen i våras på demonstranternas sida och det var också militärrådet som haft att förvalta revolutionen, som skulle leda landet i övergången mot ett nytt, demokratiskt och civilt styre. Men det har med tiden blivit allt tydligare att militären haft som första prioritet att säkra sitt inflytande och sina privilegier.

Folkets missnöje har ökat och den senaste tidens våldsamma demonstrationer har riktats mot militärrådet. Men spänningarna är stora också mellan olika fraktioner i landet. Islamistiska Frihets- och rättvisepartiet (FRP), kopplat till Muslimska brödraskapet, spås få stora framgångar i valet.

Oron är mycket stor bland kvinnorättsorganisationer för hur kvinnornas situation i så fall kommer att förändras. Det finns all anledning för Sverige och EU att noggrant följa den utvecklingen.

Men först ska valet avgöras. 498 parlamentsledamöter ska utses till parlamentets underhus i en – minst sagt – krånglig valprocedur. 332 ledamöter väljs från partilistor och 166 som individuella kandidater.

Varje väljare gör tre val: ett på parti och två på olika individer i valkretsen. De tio sista ledamöterna i underhuset utses av militärrådet. Valet kommer att ta flera veckor.

En arabisk vår, en störtad diktator och parlamentsval gör ingen demokrati men Egypten har i alla fall börjat gjuta grunden.

Karin Bergkvist, GD

Mer läsning

Annons