Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demokratins motsats

Annons

Inledningen på året har varit dyster för alla som förespråkar demokrati och fri debatt. Efter Gazakriget har medierna rapporterat om allt fler antisemitiska hatbrott och aktioner runt om i Sverige och Europa.

I slutet av januari fick en demonstration till stöd för Israel i Malmö avbrytas eftersom våldsamma motdemonstranter kastade flaskor och fyrverkerier mot åhörarna.

I söndags gjordes ett nytt försök, som blev mer lyckat – tack vare massiva polisinsatser. Men också den demonstrationen stördes av våldsamheter. Åtta personer arresterades och på videoklipp som ligger utlagda på Youtube kan man höra hur människor skanderar ”jävla judar”.

På söndagskvällen rapporterade medierna även att en känd nationaldemokrat misshandlats svårt av ett stort gäng ungdomar.

Ryktet går om att de misstänkta tillhör extremvänsterrörelsen AFA.

Det är egentligen så självklart att det inte borde behöva sägas: i en demokrati måste var och en få säga sin åsikt utan att riskera att utsättas för våld. Även djupt obehagliga åsikter, som Nationaldemokraternas, måste få framföras och bemötas med civiliserade metoder. Åsiktsfriheten är fundamental i en demokrati.

Det bisarra är att de som står bakom det politiska våldet sannolikt tror att de har rätt i sak, att deras agerande leder till en bättre värld. Som om ett fritt, demokratiskt, fredligt samhälle någonsin skulle vara betjänt av trakasserier, hot och misshandel.

Mer läsning

Annons