Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den sjunde juni

/

Annons

Den 7 juni går Sverige till val. Vi ska välja våra representanter i EU-parlamentet. Detta är inte många svenskar medvetna om. Enligt en undersökning från TNS Gallup är det bara 31 procent av väljarna som är medvetna om att det är val till parlamentet i år.

Dessutom säger sig 39 procent av de svenska väljarna vara ointresserade och 14 procent mycket ointresserade av valet.

Här får de svenska politiska partierna bära ett tungt ansvar. Nu är tiden långt liden, valet är bara fyra och en halv månad bort och det som borde ha gjorts för länge sedan måste nu göras under hård tidspress. Den trögrörliga skara väljare som är mer eller mindre ”ointresserade” måste upplysas och väckas för europatanken, eller åtminstone bibringas insikten om hur viktigt det är att gå till valurnorna.

De som inte röstar den 7 juni sviker sin demokratiska plikt mot världens enda internationella parlament.

De som försöker förklara sitt bristande engagemang med ursäkten att ”allt det där ligger bortom och ovanför oss”, är duktigt ute och seglar. EU angår oss alla, i mycket hög grad.

Miljön, klimatet, nya avgasregler för bilar, kemikalielagstiftningen, konsumentskydd, den gränsöverskridande brottsligheten (sprit och knarksmuggling) och det så kallade tjänstedirektivet, kraftigt omdiskuterat i fackliga kretsar, är bara några få exempel på saker som är angelägna för oss alla. Det är dessutom exempel på områden där europaparlamentet har verkliga maktbefogenheter vad gäller EU:s lagstiftning.

Under den senaste mandat perioden har parlamentet till exempel tagit ett förbud mot barnaga, något som Sverige var först i världen med 1979. Nu omfattas alla barn i hela EU om en lag som skyddar dem mot misshandel.

Dessutom har parlamentet beslutat om tydligare regler för de så kallade mobillånen och nya regler för vapenexport. I år ska man behandla frågor som rör begränsningen av ämnen som bryter ner ozonskiktet, tillgång till sjukvård över hela EU och begränsningar av hur mycket ett sms får kosta.

Ytterligare bara några exempel, men säg inte att de inte angår och berör oss alla!

Det ligger ett ansvar på de svenska politikerna, här hemma och i europaparlamentet, att föra fram EU i debatten och visa hur nära och intimt lierade vi är med unionen och hur viktig den är för oss.

Se bara på den rådande finansiella krisen och notera styrkan i att EU:s medlemsländer kunnat forma gemensamma åtgärder för att stävja densamma. Det är också, utöver allt annat, ett bevis på värdet av den europeiska gemenskapen.

Vi är nu en gång för alla med i EU. Låt oss då också ta chansen att delta aktivt och påverka på alla områden vi kan. De är fler än gemene man uppenbarligen har klart för sig...

GD 25 JANUARI 2009

Mer läsning

Annons