Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är bara fernissa

/
  • Jimmie Åkesson och Sverigedemokraternas försök att rensa ut rasister och ökade vilja att prata om andra frågor än invandring är bara fernissa. Partiet återkommer ständigt till huvudspåret: invandringens katastrofala inflytande på Sverige.

I en ny mätning (DN/Ipsos) skulle Sverigedemokraterna bli tredje största parti om det vore riksdagsval i dag med 8,5 procent.

Annons

Undersökning efter undersökning visar nu att Sverigedemokraterna stadigt hamnar en bra bit ovanför valresultatet på 5,7 procent.

Uppgången har flera förklaringar. Dels har partiets kärnfråga invandringen diskuterats flitigt under senare tid. Dessutom råder det ekonomisk oro och i sådana tider har enfråge- och missnöjespartier som Sverigedemokraterna en tendens att få ökat stöd.

Lägg till detta att övriga partier behandlat partiet fullständigt felaktigt redan från början. Före valet ignorerades Sverigedemokraterna och utfrysningstaktiken har fortsatt sedan dess. Övriga partier tävlar nästan om vem som tycker sämst om dem. Den taktiken funkar alldeles inte alls.

SD-taktiken har däremot fungerat alldeles utmärkt.

Partiet har framgångsrikt kunnat spela ut martyrkortet om och om igen.

Partiet har också till stor del lyckats förmedla bilden av sig själva som ett parti som gjort en klassresa, från ett renodlat främlingsfientligt parti till ett som blott är invandringskritiskt och som numera gärna talar om andra frågor. Om kriminalitet, äldreomsorg och sjukvård - frågor där det är lätt att göra en koppling till invandring igen men som kan fungera som ett allmänpolitiskt alibi: "titta vi pratar om att annat än invandring".

Sanningen är att invandringsfrågan är huvudspåret, andra frågor är bara inramning.

Men Sverigedemokraterna får odla självbilden relativt ostört, få tar på riktigt debatten med dem.

Fråga vad SD tycker om miljöpolitik, näringslivsfrågor eller hur högre utbildning ska utvecklas för att göra Sverige till ett konkurrenskraftigt land. Fråga hur de vill utveckla näringslivet och gynna småföretagare.

Svaren blir ofta luddiga när de inte befinner sig på sin mammas gata.

Men det gäller också att inte ducka för invandringspolitiken av rädsla för att spela bollen på deras planhalva. När partiet nu försöker framställa sig som ett sunt "invandringskritiskt" och brett parti är det viktigare än någonsin att visa vad partiet tycker.

På Sverigedemokraternas hemsida kan man läsa om partiets politik. Under fliken invandring finns att läsa en sammanfattning om partiets politik som har fått åtskilligt med fernissa. Men där finns också en länk med partiets invandringspolitiska program, ett mer uttömmande dokument. Där står bland annat att läsa:

"Svensk är den som har en helt övervägande svensk identitet, och som av sig själv och av andra svenskar uppfattas som svensk".

(Hur denna svenskhet ska definieras står inte nämnt. Hudfärg? Språkkunskaper?)

"Sverige har tagit emot alltför många invandrare på för kort tid, och endast en bråkdel av dessa har haft något egentligt skyddsbehov".

(Vad grundar partiet det påståendet på?)

Massinvandringen har skapat stora motsättningar och en mängd problem i det svenska samhället, hävdar SD och skriver:

" För att motverka denna problematik skall invandringen av personer från kulturellt avlägsna länder begränsas till ett minimum".

Dessa åsikter kommer inte från ett parti som är "invandringskritiskt". Det kommer från ett parti som använder förenklingar för att skapa polarisering. Det kommer från ett parti som trots skenheliga uttalanden om att rensa ut rasister och rättshaverister fortfarande har rötterna djupt ner i den främlingsfientliga myllan.

Mer läsning

Annons