Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det behövs en långsiktig plan

I torsdags kunde landshövdingen Barbro Holmberg meddela att hon fått besked om att statliga pengar är utlovade för myggbekämpning vid nedre Dalälven 2013.

Annons

Hur mycket pengar det rör sig om är oklart men det ska vara tillräckligt mycket för att säkra det kommande årets bekämpning. I år tog pengarna till bekämpningen slut tidigt och bekämpningen blev för liten och under för kort tid. Resultatet blev som väntat en olidlig sommar då människor knappt kunde vistas utomhus.

Att det kommit ett löfte om pengar för nästa år är självklart bra, men det räcker inte.

Myggbekämpningen är central för att befolkningen vid nedre Dalälven ska kunna ha samma livsvillkor som vi andra.

De som bor där ska inte behöva gå igenom samma sak varje år, nämligen att pengarna tar slut, politikerna tvekar och så kommer det – i bästa fall – en lösning i sista stund.

Det krävs en långsiktig strategi för hur myggplågan ska lösas.

Turerna har gått upp och ned om myggbekämpningen under det senaste decenniet och bekämpning har inte alltid varit helt självklar, trots att inga bevis finns för att den skadar annat än de förhatliga stickmyggorna. Dessutom för de fyra inblandade länen samt kommunerna i området ständiga diskussioner om det ekonomiska ansvaret. Men den ekonomiska bördan kan inte bara läggas på regional nivå.

Människor måste kunna verka och leva på samma villkor i hela Sverige och det är i allra högsta grad en fråga för staten. Kanske kan löftet om statliga pengar till nästa år välvilligt tolkas som att det finns en groende insikt om detta inom regeringen.

Man kan ju alltid hoppas.

Men den härdade befolkningen i området – som i många år sett delegationer komma och gå med löften om åtgärder – törs nog inte mer än pusta ut över att åtminstone nästa sommar är räddad. Men osäkerheten finns kvar: vad händer sedan?

Turerna kring myggbekämpningen har varit många genom åren. Nu har regeringen beslutat att skjuta till pengar i sommar men det räcker inte. Det behövs en långsiktig lösning för att göra nedre Dalälven beboeligt året runt.

Karin Bergkvist

Mer läsning

Annons