Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det bisarra Nordkorea

/

Annons

En amerikansk delegation reste häromdagen till Nordkorea för att utvärdera landets behov av mat. Diktaturen har vädjat till omvärlden om hjälp åt det svältande folket. Det finns emellertid stora farhågor om på vilket sätt eventuellt bistånd kommer att användas. Sydkorea har starkta tvivel och tror att kommunistdiktaturen i norr endast har för avsikt att bunkra upp inför nästa års 100-årsfirande av ”den store ledaren” Kim Il-Sungs födelsedag.

Det kan låta absurt, men med Nordkorea är bara en sak säker, nämligen att man inte har en aning om vad som händer där, inte ens experterna vet hur landets ageranden ska tolkas.

Nordkorea saknar motstycke i världen. Människorna innanför gränsen skulle lika gärna kunna bo på en annan planet. Den komministiska regimen – en slags monarki där Kim Il Sungs, död sedan 1994 och 1998 utnämnd till republikens eviga president, ättlingar fortsätter att styra landet – har skapat ett fängelse för invånarna. Inte minsta lilla glimt från världen utanför tillåts.

Rapporterna som kommer från landet är ömsom bisarra (som beslutet för ett par år sedan att bara tillåta fem standardiserade frisyrer för män), ömsom hjärtslitande. För en tid sedan visade nytagna satellitbilder hur Norkoreas fruktade fångläger växer i rasande fart och man tror nu att över 200 000 människor sitter fångna i lägren. De som spärras in i lägren gör det ofta utan rättegång och ibland kan hela familjer hamna i lägren, det är inte ovanligt att barn tvingas växa upp där för det räcker med att man känner någon som är av en annan politisk åsikt eller helt enkelt är släkt med den för att hamna i ett läger. Några få människor har överlevt lägren och lyckats berätta om dem. De vittnar om avrättningar och tortyr, om likbränningsugnar och massgravar. Svälten är svår och Amnesty rapporterar om hur fångarna tvingas äta mask och råttor för att överleva.

När Nordkorea var med i fotbolls-VM i Sydafrika för två år sedan var det sannolikt med en känsla av fasa som spelarna äntrade planen. Regimen väntade sig stordåd, den storslagna bedriften att ta sig vidare till slutspel betydde ingenting. När andra länder åker ur redan i gruppspelet är det främst pressens dom som spelare och ledare har att oroa sig för. Nordkoreakännare befarar dock att fotbollslagets spelare och ledare bestraffades hårt när de kom hem från VM.

Berättelserna om Nordkorea ter sig overkliga, men är tyvärr verklighet för landets 24 miljoner invånare och omvärlden är handfallen – frihet, mänskliga rättigheter och demokrati för nordkoreanerna ter sig oerhört avlägsen.

I en TT-intervju säger dock författaren och Nordkoreaexperten Barbara Demick att Kim Jong Ils hälsa sviktar och att regimen är inne i ett kritiskt skede. I en eventuell övergångsfas efter Kim Jong Il skulle ett par tänkbara scenarier uppstå som skulle kunna befria nordkoreanerna, tror hon. Det kan finnas möjlighet till ett folkligt uppror på grund av svälten. Mat spelar en stor roll i det ständigt hungrande landet. En annan möjlighet är en statskupp eller att tronarvingen Kim Jong-Un tar över och misslyckas med att behålla kontrollen, tror Barbara Demick.

Demokratiutvecklingen i arabvärlden ger upphov till spekulationer. Om demokrati kan vara på väg i världens minst demokratiskt utvecklade del borde det kunna hända överallt. Det finns de som hoppas på världens absolut mest extrema och mardrömslika diktatur, Nordkorea. Och kanske kan man tillåta sig att känna ett svagt hopp.

Mer läsning

Annons