Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns lösningar

Annons

Miljö och klimat hör till de i särklass viktigaste frågorna för framtiden. Att vi hittar sätt att hantera klimatförändringarna, effektiviserar matproduktionen för en växande befolkning, lyckas ersätta oljan med icke-fossila drivmedel och lär oss behärska driften att skövla skog, natur och hav för kortsiktig vinning – det är förutsättningar för fortsatt blomstrande mänskligt liv på jorden.

Förutsättningarna för utveckling är goda och skälen till optimism många: Vetenskapen gör ständiga framsteg, och det är svårt att tänka sig en bortre gräns för vad teknisk och medicinsk utveckling kan uppnå. Avancerad ingenjörskonst gör det möjligt att möta förändringar i väder och temperatur. Forskning kring genteknik öppnar för möjligheten att producera energi och varor nästan utan klimat- och miljöpåverkan. I rätt händer och med rätt uppsåt tros även genmodifierade grödor kunna bidra till effektivare spannmålsproduktion och minskad fattigdom. Och så där kan man fortsätta.

Men klimatutsläppen ökar, isen vid polerna smälter, haven utfiskas och naturen utarmas. Hur ska vi undvika att pessimisten ändå får rätt?

Utmaningen är att låta kunskaperna om hållbar hushållning och utveckling – på individuell, nationell och global nivå – omsättas i handling. Att miljö och klimat inte görs till frågor som bara diskuteras på alltmer uppgivna FN-konferenser, utan genomsyrar all jordbruks-, forsknings- och utbildningspolitik, samt infrastruktur och samhällsbyggnad.

Susanna Birgersson

Mer läsning

Annons