Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dialog med Gävleborna

/

Annons

För en månad sedan kom nyheten att Gefle IF ändrat sig och vill se en ny fotbollsarena intill Läkerol Arena, Gunder Häggstadion och den utlovade inomhushallen för friidrott.

Tidigare fanns ju storstilade planer på en storsatsning på en konferensanläggning som inkluderade Konserthuset, ett nytt högt hotell och en kraftig modernisering av Strömvallen. Bakom planerna stod ett företag, som dock sedan drog sig ur.

Förslaget väckte starka invändningar genom att bryta av för mycket mot Villastan och mot grönområdet längs Gavleån. För en tid sedan kom ett utarbetat förslag till ny läktarbyggnad med en rad funktioner.

Nu vill GIF i stället lämna Strömvallen. Klubben har under året delvis upplevt framgångar som förbluffat hela fotbolls-Sverige. Med högre publiktillströmning blir de begränsade parkeringsmöjligheterna i närområdet ännu påtagligare.

Men – man kan inte förutse framtida åskådartal. Går det bra för klubben kan de öka, men en rikstrend är att färre ser fotboll direkt på plats.

En uppenbar fördel med att flytta fotbollen nära ishockey, friidrott och trav är att de stora parkeringsytorna inte blir en flaskhals, då verksamheter kan separeras tidsmässigt.

Den politiska majoriteten i kommunen har ju tidigarelagt friidrottshallen genom att i stället skjuta bibliotekets utbyggnad på framtiden.

Det är svårt att tänka sig att Gävle kommun ska gå in med stora belopp i en ny fotbollsarena och därmed försena biblioteket ännu mer. Det vore alltför demonstrativt mot den kulturintresserade allmänheten.

En ny fotbollsarena bör inte baseras på skattemedel, och kommunen kan inte vara hjälpgumma om investeringskalkylerna slår fel. Det måste till ett kommersiellt tänkande.

Vad händer med Strömvallen, en så legendarisk anläggning inte bara i Gävles utan i hela Sveriges idrottshistoria, med Gunder Hägg som främsta namn? Trots kraftiga invändningar offrades Norra IP i Sandviken för bostadsbebyggelse.

Kan Strömvallen på något sätt användas för idrott och rekreation även om elitfotbollen försvinner? Vilka delar bör då behållas, trots kostnader för drift och underhåll? Ska man bygga bostäder kan de inte bli särskilt många då invändningarna mot storskalig bebyggelse mellan Villastan och Gavleån känns starka.

GD:s ledarsida har tidigare föreslagit en dialog med medborgarna kring Rådhusets framtid. En liknande process vore utmärkt även när det gäller Strömvallen.

David Nyström, GD

Mer läsning

Annons