Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelt jobb utan lön

/

Arbetsgivarna betalar i dag två veckors sjuklön för sin anställda. Det har varit tre veckor men för ett antal år sedan slopades tredje veckan och staten går alltså nu in efter andra sjukveckan.

Annons

Det här har varit kraftigt omstritt alltsedan socialdemokraterna drev igenom systemet. Försvararna av reformen ansåg att arbetsförhållandena låg bakom det mesta av sjukskrivningarna och att arbetsgivarna genom att förebygga sjukdom och olycksfall skulle kunna driva ner sjukskrivningarna. Att kalla det hela fiasko är att ta till i underkant. Sjuskrivningarna var under en period oerhört många och ingen kunde väl – eller kan i dag – förstå varför arbetsgivarna skulle ha ansvar för sjukdom och skador som de anställda dragit på sig på fritiden.

Bakom detta kan man skymta föreställningar och åsikter som har sin grund i det tidigare industrisamhället med stora företag som orkade ta på sig extrakostnader. Den politiska opinionen som den såg ut på vänsterkanten hade inte heller hunnit med utan tre veckors sjuklön sågs som ett socialt och ekonomisk framsteg.

Nu är vi inne i tiden för eftertankens kranka blekhet.

Miljöpartiet har i dagarna gått ut med att sjuklönerna helt bör betalas av sjuklönesystemet och inte av arbetsgivarna. På de flesta håll tycks man – också inom socialdemokratin – vara överens om att andra sjuklöneveckan ska bort. Det är vackert så. Organisationen Den nya välfärden har distribuerat en tidning om företagarklimatet och där gett bra exempel på hur detta att arbetsgivarna ska betala sjuklön slagit igen dörrarna för nyanställningar. En taxiåkare med en anställd drog själv och tillsammans med sin chaufför in tillräckligt med pengar för att ge båda lön. Men när den anställde blev sjuk måste taxiägaren själv jaga in dels sin egen lön, dels den sjukskrivnes. Han fick alltså ingen lön själv under två veckor eftersom det han tjänade gick till chaufförens sjuklön. Det är hårt att jobba två veckor gratis och innebär naturligtvis att taxiägaren inte anställer flera personer i sitt bolag.

En annan taxiägare har två anställda vilka blir sjuka samtidigt och kan befaras bli borta från jobbet rätt länge. Den här taxiägaren måste jobba dubbla skift utan egen lön för att klara sjuklönerna.

Som alla borde förstå är detta totalt orimligt. Småföretagaren har ingen möjlighet att parera sådana här smällar och följden blir förstås att antalet småföretag minskar, att bara få anställs där och att egenföretagen alltmer får formen av verksamheter för egen försörjning.

Det är viktigt att underlätta för hela företagandet och särskilt för de mindre företagen där det kan finnas potential att anställa – vilket Sverige mer än väl behöver. Den gamla doktrinen formulerad av S och LO att Sverige ska ha stora företag som kan betala och att småföretagen stjäl storindustrins arbetskraft skulle man väl i dag kunna skratta åt om det inte vore så att de tankarna uppenbarligen svävar som ett ont moln över åtminstone en del politiker.

Hur i all sina dar kunde man annars komma på idén med företagens ansvar för sjuklöner – ett ansvar som eftersläpande ligger kvar fortfarande?

Det finns gott om småföretagare i bland annat taxibranschen och de har det inte lätt. Sjuklöneansvaret kan knäcka småföretagare.

TORD BERGKVIST

tord.bergkvist@gd.se

Mer läsning

Annons