Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbla känslor

Annons

Riksbanken räknar med att styrräntan tredubblas till 2011 - detta dock från dagens rekordlåga nivå. Gårdagens besked om att sänka räntan med en hel procentenhet togs emot med dubbla känslor. För de med stora lån blir plånboken markant fetare. Däremot spår Riksbanken en dyster framtid för landets ekonomi.

Lågkonjunkturen blir djupare, varslen fler än på mycket länge och orderingången sjunker. Det enda ljuset, enligt Riksbanken, är att oljepriset och kronan sjunkit. Men lågt oljepris är förstås miljömässigt snarare ett problem än en möjlighet.

Riksbanken säger också att den kanske kommer att sänka räntan ytterligare under detta år. Reporäntan är efter dagens besked en procent. Sänker de den ytterligare så närmar vi oss noll i reporänta.

Då är räntevapnet förbrukat. Och människor riskerar att förköpa sig. Om det bara kostar netto 180 kronor för varje 100 000 kronor man lånar är det lätt att förlåna sig. Om, eller snarare när, räntan stiger med tre procentenheter är räntekostnaden för 100 000 extra husköp 360 kronor i månaden, amortering borträknat.

Detta är en av finanskrisen i USA:s orsaker.

Nu befinner vi förstås inte riktigt i den amerikanska situationen i Sverige och lågkonjunkturen handlar om mycket mer än bara bostadsmarknaden.

Den stora risken är att om många varsel leder till arbetslöshet så kommer bostadsmarknaden att rasa av helt andra skäl än att människor överbelånat sig. För utan lön spelar det liten roll om räntan är låg eller hög. Det blir svårt att betala oavsett.

Mer läsning

Annons