Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt

Gefle Dagblad kunde i onsdags avslöja en förskingringshärva i Gävle kommun. En tjänsteman på kommunen misstänks ha kommit över miljonbelopp. Stölderna ska ha pågått under flera år.

Annons

Frågan alla just nu ställer sig är hur det är möjligt för en person att komma över sådana svindlande summor. Till råga på allt inom en förvaltning i en kommun som dras med stora sparkrav. Men kommunen kan inte svara på den befogade frågan om hur detta kunde hända.

Kommunen har rutiner förstås. Varje enskild transaktion som görs inom kommunen ska konteras och attesteras av två olika personer. Det innebär att den som fyller i uppgifter om vilket av kommunens konton som ska belastas inte får vara samma person som skriver på att transaktionen gått rätt till.

Men uppgifter till Gefle Dagblad tyder i det här fallet på att den anställda som nu misstänks för miljonförskingringen har fått sköta transaktionerna helt ensam, utan insyn. Ingen har haft koll på vad den anställda har gjort.

Att det finns rutiner för ekonomiska transaktioner är självklart i alla verksamheter som handskas med pengar. Lika självklart borde det vara att de verkligen följs!

Dels handlar det om att faktiskt handskas med försiktighet med det skattepengar som Gävleborna pytsar in i kommunens verksamhet, de ska som bekant räcka till mycket. Dels handlar det om att inte utsätta människor för frestelser.

Vad som hänt i just det här fallet är än så länge oklart.

Men en sak är i alla fall tydlig: Gävle kommuns bristfälliga rutiner har stått skattebetalarna dyrt.

Mer läsning

Annons