Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egocentriskt i EU-nämnden

/
  • Sverigedemokraternas riksdagsledamot och representant i EU-nämnden, Margareta Sandstedt vill ogärna stöta sig med Vladimir Putins regim. Om vi lägger oss i kan det väcka irritation, säger hon.

Annons

Föreställningen om att vi bör agera enligt samma moraliska principer i alla situationer går naturligtvis snabbt att motbevisa.

Internationell politik kräver andra regler än leken på skolgården. Exempelvis kan det i vissa situationer vara vettigt att stryka en diktator medhårs för att en annan är värre.

Kritik mot den attityden kan understödjas med exemplen talibanerna och Saddam Hussein. Hade det inte varit bättre om USA lät bli att stödja dem, frågar man efterklokt och förnumstigt. Jag synar och höjer med Stalin, galen gangster, diktator och massmördare.

Skolgårdens moral sätter Stalin i skamvrån. Ingen lärare skulle acceptera hans förföljelse av klasskamrater - det finns inget skäl att göra det. Men är du amerikansk president på 1940-talet är Hitler en mer angelägen nöt att knäcka. Målen får helt enkelt helga medlen ibland.

Därmed inte sagt att vilka mål som helst helgar vilka medel som helst. Internationell politik är inte helt väsenskild från skolgården. Elaka mobbare måste stoppas, våld och trakasserier förhindras. Liksom läraren på skolgården i akuta situationer bör ingripa mot slagsmålet först och retstickan därefter måste högt uppsatta politiker göra avvägningar, välja stridernas ordning. Men det gör det inte moraliskt godtagbart att se genom fingrarna med elakheten.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot och representant i EU-nämnden, Margareta Sandstedt, verkar inte bry sitt huvud med moraliska spörsmål. Trots alltmer repressiva tendenser i Ryssland vill Sandstedt ogärna stöta sig med Vladimir Putins regim. Om vi lägger oss i kan det väcka irritation, säger hon.

Om EU:s ingripande mot Rysslands agerande i södra Kaukasus säger Sandstedt till SVT:s Rapport: ”Vi har inte den handeln med den här regionen, den är så försvinnande liten för våran del, så att jag tycker bara att det är onödigt.”

Eftersom Sverige inte handlar så mycket med södra Kaukasus ska EU ge katten i vad Ryssland sysslar med där. Tack, Margareta Sandstedt, för det klargörandet.

Sverigedemokraternas egocentriska utrikespolitik är, givet partiets övriga åsiktspaket, inte särskilt oväntad. Däremot är den uppenbart kortsiktig och naiv. Om EU på grund av handelspolitiskt taktiserande ignorerar ett allt mer aggressivt Ryssland kommer vi förr eller senare att få sota för det. Just i det här fallet pekar moralen och egenintresset i samma riktning: mobbaren Ryssland bör hållas kort. Att riksdagsledamot Sandstedt inte förmår se det är ytterst beklagligt.

Ida Thulin, GD

Mer läsning

Annons