Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En asiatisk krutdurk

/
  • Sverige mötte Nordkorea i King´s Cup i Thailand förra veckan och vann på straffar. Med fotbolls-VM 2010 i minnet väcker det visst obehag, då det sägs att nordkoreanska spelare och ledare då straffades av landet på grund av uteblivna framgångar.

När Nordkorea var med i fotbolls-VM 2010 väntade sig regimen stordåd, men laget slogs ut i gruppspelet. Uppgifter tyder på att såväl vissa spelare som ledare straffades hårt för misslyckandet när de återvände.

Annons

Med det i minnet är det svårt att titta på en en träningslandskamp mot landet utan att känna obehag. Sverige mötte Nordkorea i King´s Cup i Thailand förra veckan och vann på straffar.

Huruvida politik ska blandas in i idrotten är ett kärt trätoämne, men oavsett vad man tycker (att delta i mästerskap som anordnas i diktaturer kan ju faktiskt få motsatt effekt än vad diktaturen i fråga tänkt sig i form av propagandavinster) är det tråkigt att en träningslandskamp mot skurkstaten Nordkorea inte gett större eko.

Det finns gott om diktaturer i världen där människor inte åtnjuter grundläggande mänskliga rättigheter. Förtryck är svårt att betygssätta men om det finns grader i helvetet så är det nog ändå värst i Nordkorea, även om de få uppgifter som sipprar ut från det slutna landet stundtals är så bisarra att de är svåra att ta till sig.

När Kim Jong-Il dog och sonen Kim Jong-Un tog över rapporterade den nordkoreanska, statliga televisionen om himlafenomen med lysande budskap från den döde ledaren och om sörjande fåglar och björnar. TV-bilder visade tusentals människor i hysterisk gråt.

Under förra året visade nytagna sattelitbilder hur Nordkoreas fruktade fångläger vuxit i rasande fart. Flera hundra tusen människor tros sitta fångna i lägren, inspärrade utan rättegång. Inte sällan sitter hela familjer där och det är inte ovanligt att barn tvingas växa upp i lägren. Det är inget konstigt i ett land där det räcker med att känna eller vara släkt med någon som har avvikande politiska åsikter för att hamna i ett läger.

Befolkningen i landet plågas av svält – hungersnöden rapporteras nu vara enorm – samtidigt som den kommunistiska partieliten lever i sus och dus. Dessutom skramlar Nordkorea återigen med sina kärnvapen och framstår alltmer som en världens säkerhetspolitiska krutdurkar.

Landet är förstås väl medvetet om vilken maktfaktor kärnvapen är. Hot om provsprängningar med den plågade befolkningen som gisslan är ett sätt att få löften om bistånd. Nordkorea har haft en mäktig allierad i Kina som ständigt försvarat landet, men nu tycks till och med Kina ha fått nog. Landets ställde sig i förra veckan bakom en FN-resolution om vidgade sanktioner mot landet.

Det isolerade Nordkorea har hittills varit helt omöjligt att påverka men om att Kina sällar sig till kritikerna inger trots allt en smula hopp.

Mer läsning

Annons