Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bedrövlig soppa

/
  • Carina Blank, S, åkte tillsammans med Helén Åleskog och Tom Widorson till Disney World, Florida. Resorna får nu sitt efterspel i form av en förundersökning om mutbrott.
  • KARIN BERGKVISTPolitisk redaktörkarin.bergkvist

Politiker och kommunala tjänstemän ska ut och resa.

Annons

Personer som nöter kontorsstolen dagarna i ända och sällan lyfter blicken från datorskärmen eller lämnar det trygga kontoret är inget eftersträva. Studieresor för att söka inspiration och kunskap att ta med sig till hemkommunen kan vara något bra. Den oftast ryggmärgsstyrda reaktionen att skrika om slöseri med skattepengar och om kommunpampar som skor sig är inte alltid rätt.

Så långt teorin. I praktiken blir nödvändigheten med studieresorna ofta något oklara. Inte heller får de som ju faktiskt betalar för dem, skattebetalarna, veta vad resorna mer konkret lett till.

Ett gäng chefer från kultur- och fritidsförvaltningen i Gävle åkte för några år sedan till Island för att studera hur islänningarna sköter konst, bad och bibliotek. På vilket sätt blev den verksamheten bättre i Gävle av resan?

Landstingsstyrelsen i Gävleborg åkte till Toronto på en resa i halvmiljonerkronorsklassen. Vad blev resultatet av det?

Ett mer närliggande exempel är förstås de resor som kommunalrådet Carina Blank, S, kommunledningskontorets chef Helén Åleskog gjort till Florida, USA tillsammans med Furuviksparkens chef Tom Widorson. Tydligen tyckte trion att Disney World har så mycket gemensamt med Furuviksparken att det var av nöden att besöka denna nöjesparkernas Mecka. Många har ifrågasatt det nödvändiga i resan. (I dagens GD säger Carina Blank att resorna lett till att Gävle kommun fått ihop en bra turiststrategi och att fastighetsbolaget ”utvecklats på ett positivt sätt”. Mer konkreta besked än så är nog inte att vänta.).

När resorna blev kända för ett par år sedan blev upprördheten stor förstås men det visade sig snart att Åleskog och Blank fått större problem än så.

Furuviksparken var tidigare kommunal men även sedan den hamnade i privat ägo har kommunen haft starka intressen i parken via det till hälften kommunägda bolaget Furuviks Fastigheter AB. Bolaget ägs nu helt och hållet av Furuviksparken. Men vid tiden för resorna till Florida ägde kommunen fortfarande sin andel. Det var via detta bolag som Helén Åleskog och Carina Blank påstods ha åkt till Florida. Ingen muta, möjligtvis bara tveksam användning av skattepengar.

Men det visade sig att det var det privatägda Furuviksparken som stod för resan. Först när revisorerna vände sig till kommunstyrelsen för att få svar på en rad frågor angående detta, skickade Furuviksparken två reseräkningar till fastighetsbolaget som då betalade in nära 125 000 kronor. Man behöver inte vara vän av konspirationer för att tycka att det lät konstigt.

Nu är det klart att åklagarkammarens riksenhet mot korruption har inlett en förundersökning om misstänkt mutbrott och bestickning.

Om det verkligen går att styrka brott är tveksamt. Carina Blank och Helén Åleskog har hela tiden nekat till att det skulle röra sig om mutbrott utan sagt att de trodde att resorna hade betalats av kommunen och att det istället ska röra sig om någon slags bokföringsmiss!

Oavsett detta är hela ärendet en bedrövlig soppa.

I praktiken blir nödvändigheten med studieresorna ofta något oklara. Inte heller får de som ju faktiskt betalar för dem, skattebetalarna, veta vad resorna mer konkret lett till.

Mer läsning

Annons