Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bisarr tyrann

/

Annons

Moammar Gaddafi är en tyrann som spelar i samma liga som många av historiens diktatorer. Men trots att han stött otaliga terroristorganisationer runt om i världen och trots att han stått bakom flera terrordåd, som attentatet av Pan Am-planet i Lockerbie 1988, har hans ihopsnickrade politiska agenda har haft tillräckligt många delar av antikapitalism och USA-hat för att tilltala delar av världens, även Sveriges, vänsterrörelse.

Under sina drygt fyra decennier vid makten har han stundtals varit i konflikt med västvärlden men stundtals har relationerna varit mer normaliserade. Underskattad har han ständigt varit, kanske på grund av att många misstar honom för att vara en komisk figur. Mest lik någon av de glitterbehängda generalerna i ett Tintinalbum har han tagit emot internationella gäster och journalister i beduintält och med undersköna, kvinnliga livvakter. Bisarr var bara förnamnet.

Men det finns förstås inget roligt med Gaddafi och hans regim. Galen är han säkert men han har kombinerat det med list, hänsynslöshet och total likgiltighet inför detaljer som demokrati och mänskliga rättigheter. Sedan upproret startade i vintras har Gaddafis styrkor intensifierat terrorn mot det egna folket. Soldaterna har försetts med Viagra för att kunna genomföra så många våldtäkter som möjligt.

Nu har rebellrörelsen avancerat in i huvudstaden och på måndagskvällen kom rapporter om att slutet var nära. Även om striderna fortsatte under tisdagen och det då var oklart var diktatorn befann sig så står det nu med största sannolikhet klart att Gaddafis mer än 40 år långa skräckvälde är över.

Karin Bergkvist

Mer läsning

Annons