Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En diktatur är en diktatur

/
  • Saudiarabiens styre kan inte röstas bort av folket. Mer än så behöver egentligen inte sägas. Det är den enklaste av alla diktaturdefinitioner, ändå kunde inte försvarsminister Karin Enström – till en början – inte ställa upp på detta.

Annons

– Är bollen rund?

– Den är i alla fall inte fyrkantig.

– Men är den rund?

– Ja, nu ägnar jag mig faktiskt inte åt att placera in objekt i geometriska kategorier.

I måndags morse utförde försvarsminister Karin Enström för andra gången på kort tid en ytterst pinsam definitionsdans. På frågan från Ekots reporter om Saudiarabien är en diktatur vägrade hon att svara ja. Hon erkände att landet inte är en demokrati och att det saknas fria val, men nej, regeringen ägnar sig inte åt att skapa listor över demokratier och diktaturer. Det är verkligen mycket besynnerligt att i ottan tvingas lyssna på dylikt nonsens.

Man får förmoda att larvandet med ord å ena sidan handlar om att hålla sig väl med en viktig handelspartner, å andra sidan att underminera förslagen att skärpa vapenexportlagen och förbjuda försäljning till diktaturer. Om definitionen diktatur är omöjlig, kan lagstiftningen heller inte bygga på den, och då kan vapenexporten fortgå precis som vanligt – till exempel till Saudiarabien.

Det är inte särskilt begåvat, inte eftersom det handlar om Saudiarabien. Demokrati och diktatur kan visserligen sägas utgöra två ändar på en skala. Vi kan, lite beroende på hur vi mäter, placera in världens länder längs denna skala. Rätt många hamnar någonstans i mitten. Men det finns ett antal som utan tvekan kan kallas diktaturer. Dit hör Saudiarabien. Landets styre kan inte röstas bort av folket. Mer än så behöver egentligen inte sägas. Det är den enklaste av alla diktaturdefinitioner.

Sedan kan man förstås tillsätta krydda: Hälften av landets medborgare (kvinnorna) saknar självbestämmanderätt och möjlighet att röra sig fritt i det offentliga rummet. Inte bara vuxna utan även barn kan dömas till dödsstraff. Den som stjäl kan bli stympad. Gästarbetare diskrimineras och hamnar oftare i det obevekliga rättssystemets käftar, och givetvis är yttrande-, mötes och pressfriheterna kraftigt beskurna. Listan kan göras längre.

Om detta inte är en diktatur, vad är då en diktatur? Och viktigare: vad är i så fall en demokrati?

Frampå eftermiddagen, när det stormat ett tag och övriga allianspartier ett efter ett slagit fast det som är uppenbart för alla och envar, att Saudiarabien är en diktatur, försökte Enström trassla sig ur definitionsdilemmat såhär: Regeringen delar inte in världens länder i demokratier eller diktaturer, men om det endast är möjligt att beskriva Saudiarabien som antingen en demokrati eller diktatur så bör Saudiarabien beskrivas som en diktatur.

På det hela taget en väldigt pinsam dag för regeringen.

Susanna Birgersson, GD

Mer läsning

Annons