Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En minuts protest – tre års fängelse

/
  • Yekaterina Samutsevich, Nadezhda Tolokonnikova och Maria Alekhina från Pussy Riot.

Annons

När punken slog igenom på 1970-talet var den politisk och provocerade. Den stod i kontrast till det kommersiella, det tillrättalagda. Det i de breda lagren förmodligen mest kända punkbandet, Sex Pistols, chockade britterna med sina framträdanden och med sina låtar. ”Anarchy in the UK”, bannlystes och ”God Save the Queen” förbjöds på radio. Rörelsen ebbade snart ut, musiken blev inflytelserik och många följde i punkpionjärernas fotspår.

Punken är död, utropar många som fnyser åt dagens punkband som anammat musiken men inte livsstilen. Idag står många välbetalda artister med dyra märkeskläder (om än med rätt stil) på scen och kallar sig punkare.

Ryska Pussy Riot uppträder inte i märkeskläder, inte heller är de mycket till artister men de är själva essensen av punk.

Bandet, som snarare kan kallas en perfomancegrupp, bildades för ungefär ett år sedan som en reaktion på Vladimir Putins besked att han skulle kandidera till en tredje period som president.

Pussy Riot genomför ofta aktioner och spontanspelningar och har ett tydligt regimkritiskt och feministiskt budskap. Det var ett sådant gerillaframträdande gruppen gjorde i Frälsarkatedralen i Moskva i vintras. Framträdandet varade inte ens i en minut och under den tiden sjöng, eller snarare skanderade, de ”Jungfru Maria - släng ut Putin”. Bakgrunden var bland annat att den ortodoxa kyrkans högsta ledare hade sagt att det var varje troendes plikt att rösta fram Putin. (Kyrkan och den politiska makten går hand och hand i det korrupta, ryska systemet).

Sedan i våras har tre av de unga medlemmarna – Maria Alekhina, Yekaterina Samutsevich och Nadezhda Tolokonnikova – suttit fängslade, åtalade för huliganism och religiöst hatbrott. De har varit utan kontakt med sina barn eller andra släktingar.

Pussy Riots öde har riktat uppmärksamheten mot dagens Ryssland där Putin har höjt böterna för den som deltar i en demonstration och på alla sätt försöker begränsa oppositionen i landet. (Det är också vad som händer denna gång, även om den huvudsakliga anledningen till åtalet mot Pussy Riot handlar om dess påstådda blasfemi). I veckan som gick hölls rättegång och nästa vecka faller domen, åklagaren har yrkat på tre års fängelse för enminutersuppträdandet i katedralen.

För oss låter det naturligtvis absurt men är logiskt i dagens Ryssland där opposition ska tystas.

Men kanske kommer de ryska myndigheternas horribelt överdrivna reaktion på Pussy Riots aktion att visa sig vara kontraproduktiv. Låt oss hoppas det.

Organisationer som Amnesty International och Human Rights Watch har reagerat starkt på punktrions öde och de har fått stöd från kända artister runt om i världen. Under sin konsert i Moskva häromdagen framförde Madonna Like av Virgin med Pussy Riot skrivet på ryggen, något som för övrigt fick den ryske vice premiärministern att kalla artisten för slyna. Även i Ryssland har Pussy Riots öde orsakat starka reaktioner, inte minst i kulturkretsar.

Gruppen är nu välkänd i stora delar av världen. Det var knappast vad ryska myndigheter hade tänkt sig.

Mer läsning

Annons