Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En onödig dag – eller?

/

Annons

Avskaffa internationella kvinnodagen.

Precis som kanelbullens dag eller internationella skrattdagen är den helt onödig. Så tycker Sverigedemokraternas kvinnoförbund. I det blygsamma program som detta unga kvinnoförbund presenterat var det en av huvudpunkterna. Ja, förutom att begränsa aborträtten då och avskaffa pappadagarna i föräldraförsäkringen.

En genomläsning på hemsidan där representanter för kvinnoförbundet presenterar sig förstår man att sånt där genustrams inte är något för dem. Hanna Wigh, ledamot av SD-kvinnor, har till exempel kallat genuspedagogik för ”övergrepp mot barns identitet”. Therese Borg, även hon ledamot av SD-kvinnors styrelse, instämmer och säger att när barn uppmuntras att bete sig tvärt emot det typiskt kvinnliga och manliga i stället för att möta acceptans för de individer de är, så är vi ute på farliga vägar.”

Det är en smula oklart hur det skulle vara farligt.

Visst behövs det en hel del självrannsakan av den svenska feministiska debatten. Vissa grupperingar har till stor del lagt beslag på begreppet feminism och i dess namn hän-gett sig åt generaliseringar om män och om det strukturella förtryck som alla män utsätter alla kvinnor för.

Den formella definitionen på feminism är: en intellektuell och politisk rörelse för kvinnans fulla ekonomiska, sociala och politiska likställighet med mannen. Det är väl krav som de allra flesta borde kunna ansluta sig till, ändå har stora delar av feministrörelsen lyckats öka motsättningarna mellan könen och därmed effektivt satt stopp för en vettig diskussion.

Men detta betyder inte att det inte finns något behov av feminism.

Tyvärr är det ju inte bara Sverigedemokraterna som attackerar den självklara rätten för kvinnor till fri abort. Tyvärr svarar pappor fortfarande bara för knappt 23 procent av den totala föräldraledigheten. Tyvärr fostras flickor och pojkar på olika sätt, bara för att de är just flickor och pojkar.

30 000 polisanmälningar görs årligen om kvinnomisshandel. 20 kvinnor dör varje år, mördade av närstående män.

Och om vi lyfter blicken från den stundtals upphetsade genus- och hen-diskussionen i Sverige ser vi att hälften av världens kvinnor saknar kontroll över sina liv. De våldtas, könsstympas, de blir bortgifta mot sin vilja, sålda, tvingas skyla sig och får i vissa länder inte rösta.

Kampen mot det globala kvinnoförtrycket är en av världens stora utmaningar.

Så jo, nog behövs kvinnodagen.

Mer läsning

Annons