Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En prövning för Annie Lööf

/

Redan innan Annie Lööf, C, utnämndes till näringsminister talade hon ofta och gärna om tillväxt och om en politik som ska stärka politiken för växande företag och därmed för fler jobb.

Annons

Företagarfrågan har så att säga adopterats av Centerpartiet och Annie Lööf för ständigt, i alla debatter, fram frågorna.

Numera är det också hennes jobb att som näringsminister mer konkret arbeta med frågorna och liksom alla ministrar dras hon med diverse myndigheter. Tillväxtverket – står det på hemsidan – ”underlättar förnyelse i företag och regioner, och gör det enklare för företag”. Vinnova (som också ertappats med vidlyftig representation i form av vinprovningar och andra trevligheter) ”utvecklar Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt”.

I svallvågorna efter de avslöjade skandalerna ställer allt fler frågan Vinnova-vad? och Tillväxtvadå? Och nu väntar alla på vad Annie Lööf ska göra åt Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet. Hon som påstod att Grand Hotel i Stockholm var det billigaste alternativet när myndigheten skulle genomföra sin medarbetardag som fick en slutnota på cirka en miljon kronor. (I slutet av veckan kunde Dagens Nyheter för övrigt avslöja att det inte stämmer och att det aldrig gjordes någon upphandling).

Slöseri med skattepengar är illa nog. Att Christina Lugnet tycks slira med sanningen gör det hela ännu värre och många ställer sig frågan hur länge generaldirektören får ha kvar sin post.

Lugnet, som hittills låtit föga ångerfull utan mest låtit bekymrad över att verket måste spara och de populära och årligen återkommande medarbetardagarna kanske måste slopas, backade i går och uttryckte sin ånger.

”Det största misstaget är att vi lade vår middag på Grand, det var helt enkelt för kostsamt, det var för dyr lokal och ett för kostsamt evenemang. Det är vi djupt ångerfulla för”, sa hon i en intervju med TT.

Frågan är om den sena ursäkten kommer att göra något större intryck på skattebetalarna som är trötta på att läsa om hur skattepengar används till tveksamt försvarbara studieresor, konferenser och medarbetardagar. Och gör det intryck på ministern?

Skandalen inom Tillväxtverket har nu blivit Annie Lööfs första verkliga prövning som näringsminister. Det är hon som har att reda ut spektaklet som Tillväxtverket ställt till med.

”Jag har förtroende för regeringens generaldirektörer tills jag meddelar något annat”, svarade näringsminister Annie Lööf på frågan om hon har förtroende för Christina Lugnet.

Egentligen säger Annie Lööf inget alls om sitt förtroende för generaldirektören utan uttalandet får väl snarare tas som ett besked om att hon inte riktigt bestämt sig, eller åtminstone inte har lust att prata om det ännu.

Den här veckan ordnar Annie Lööf med ett krismöte med generaldirektörerna för samtliga myndigheter som lyder under näringsdepartementet. Då ska de redovisa hur de tänker styra upp sina kostnader för representation. Det är bra att Annie Lööf agerar och förhoppningsvis blir mötet början på en rejäl åtstramning av regler och hur de tillämpas. Att Lööf verkligen måste informera sina generaldirektörer om att sådant slöseri inte är okej och att de i och med sina positioner som chefer för statliga myndigheter också kan avkrävas ett moraliskt ansvar är förstås anmärkningsvärt i sig, det borde de förstå ändå, men det är bra att näringsministern agerar.

Förtroendet för Tillväxtverket och dess generaldirektör är hopplöst skadat, men ett resolut agerande från ansvarig minister kan ändå ge en viktig signal om att det omoraliska slöseriet med skattepengar inte är förankrat i hela ansvarskedjan.

Mer läsning

Annons