Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ständig balansgång

/
  • Den som väljer att bära extrema plagg, som niqab, får räkna med att livet blir begränsat. Däremot bör heltäckande slöjor inte förbjudas.

Annons

I Sverige har debatten om bruket av heltäckande slöja varit livlig under senare år. Detta trots att diskussionen bara torde röra några få kvinnor i hela landet. Anledningen är förstås att den heltäckande slöjan går stick i stäv med vår egen kultur och tradition. Att se en kvinna i heltäckande dräkt, där inte ens ansiktet syns, känns ovant och besynnerligt för de flesta. Bruket förknippas också med talibanstyret i Afghanistan. Burkan har blivit en symbol för förtryck.

Det finns de som tolkar sin religion på mest konservativa sätt och inom den tolkningen finns inget utrymme för jämställdhet.

Bruket av heltäckande slöja – förutom burka även niqab – är föremål för debatt även inom islam och användningen är blygsam om man ser till det totala antalet muslimer i världen. Men niqab och burka används ändå runt om i världen och de grupper som kämpar mot bruket förtjänar allt stöd. Könsapartheid ska bekämpas med hjälp av information och genom stöd och hjälp till de kvinnor som vill bryta sig loss.

Men som alltid är debatten inte svart och vit. Alla kvinnor som bär niqab eller burka gör det inte av tvång, en del bär plagget av fri vilja. Att – som Frankrike valt att göra – kort och gott förbjuda kvinnor att ha heltäckande slöja är helt fel väg att gå. Det är helt orimligt att ”befria” kvinnor genom att införa ett annat förbud och förmodligen får sådana förbud helt fel effekt, nämligen att de kvinnor som bär niqab – såväl de som gör det frivilligt som de som tvingas till det – väljer att stanna hemma och därmed isoleras ytterligare från omvärlden. Lagstiftning mot heltäckande slöja blir ett slag i luften för att hjälpa dem som tvingas bära den samtidigt som en sådan lag kränker dem som själva valt att bära den.

Ett totalt förbud mot heltäckande slöja är således fel, men den kvinna som väljer att ha på sig detta extremplagg får också räkna med att det kan innebära en begränsning i vad hon kan göra. Alla har rätt att klä sig som de vill, men man har då också skyldighet att ta konsekvenserna. Få arbeten går att kombinera med ett dolt ansikte, i arbeten där personkontakter krävs är det närmast omöjligt.

I ett demokratiskt land måste man ibland balansera mellan respekten för de religiösa särarterna och våra egna sedvänjor och regler.

På onsdagen kom Skolverket med sin ståndpunkt i frågan. Ett generellt förbud är inte möjligt, säger Skolverket som också anser att skolorna så långt som möjligt ska anpassa undervisningen så att även flickor med heltäckande slöja kan delta.

Däremot ska lärarna få möjligheter att avgöra om ett förbud är rimligt. Till exempel om kontakt och samspel i klassrummet försvåras eller om det medför någon risk att bära slöjan, till exempel vid laborationer.

Den linje som Skolverket nu har intagit i frågan om heltäckande slöja i skolan är ett gott exempel på en vettig balansgång.

Karin Bergkvist, GD

Mer läsning

Annons