Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vapenskandal

Annons

Radio-Ekots scoop i går om att Sverige har samarbetat med Saudiarabien om att bygga en vapenfabrik är givetvis en praktskandal.

Det är smått chockerande att detta har hållits hemligt, i en tid som vi upplever som transparent. Men Sverige har en tradition av att framgångsrikt föra befolkningen bakom ljuset när det gäller militära samarbeten; det tydligaste exemplet är flygvapensamarbetet mellan USA och Sverige på 1950- och 60-talet.

Felet var inte att detta samarbete skedde, det var tvärtom lyckligt både för Sverige och den övriga västvärlden.

Däremot var det hyckleri att gentemot medborgarna påstå att landet var neutralt. Moskva visste naturligtvis det mesta om detta, till skillnad från vanliga svenskar.

Felet i nutid är inte vapensamarbete med andra länder, inte heller att Sverige över huvud taget exporterar vapen, och inte att det inom Sverige fortfarande finns en någorlunda konkurrenskraftig vapenindustri. I alla fall om man tycker att ett militärt försvar som sådant är OK, ett sådant förutsätter ju att vapen tillverkas.

Möjligen kan man tycka att varje land ska producera alla sina vapen inom landet, det vill säga varken importera eller exportera vapen, men det är ju inte praktiskt möjligt ens för relativt stora länder. Så om Sverige ska kunna ha ett militärt försvar så kräver det ett rätt så intensivt försvarssamarbete med andra länder, liksom en ganska omfattande vapenhandel.

Frågan är således inte om Sverige bör handla med andra länder utan vilka.

Fakta generar. Saudiarabien var under 2011 den näst största mottagaren av krigsmateriel från Sverige. Andra stora vapenköpare är till exempel Thailand, Indien, Pakistan och Förenade Arabemiraten.

Regeringen har mycket att förklara, vilket den helt uppenbart inte vill.

David Nyström

Mer läsning

Annons