Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En varningssignal

/
  • På 1980-talet var havsörnen fortfarande ovanlig i Sverige men numera kan man få njuta av att få se de fantastiska fåglarna i verkligheten. Men hoten är många.

Den uppmärksamme som färdas längs E4, efter Älvkarleöavafarten, kan få se ett av naturens ståtligaste djur.

Annons

Där ligger Dalälven alldeles intill och ibland seglar den mäktiga havsörnen högt ovanför vägen. En naturupplevelse, om än hastigt skymtad från bilfönstret.

För inte alltför många år sedan hade en sådan skymt varit en sensation. På 1980-talet var havsörnen fortfarande en raritet i Sverige sedan arten i det närmaste blivit utrotad under de två miljögiftsdecennierna innan.

Miljögifter som PBC och DDT slog hårt mot den stora rovfågeln som till följd av gifterna la färre ägg, varav många hade så tunna skal att de gick sönder. Många ägg kläcktes aldrig.

För mer än 40 år sedan startade Projekt havsörn av Naturskyddsföreningen. Projektet gick ut på att lägga ut giftfri mat och att försöka hjälpa fåglarna att få häcka ifred. Projektet lyfts ofta fram som ett föredöme vad gäller miljövårdsarbete och som ett bevis för att det verkligen går att göra något praktiskt för att hjälpa hotade arter. Idag finns 2500 havsörnar i Sverige och vi som bor i dessa trakter kan få njuta av att se de fantastiska fåglarna i verkligheten.

Men även om Projekt havsörn varit en framgångshistoria så hotas arten fortfarande. Forskare ser till exempel liknande fortplantningsproblem som på 1970-talet i ett bestånd i södra Norrland, från Gävlebukten upp till Härnösand .Vad det beror på kan forskarna inte svara på. PCB- och DDT- halter är inte högre i de här örnarna än längre söderut i Sverige, men forskare spekulerar i om det kan vara någon sammantagen effekt eller rent av något tidigare okänt miljögift som påverkar fåglarna.

Havsörnen har en funktion som indikator för effekter av miljögifter och om arten börjar få problem igen är det en varningssignal att ta på största allvar.

Hoten mot havsörnen och övriga djur i naturen är många. Upptäckterna av miljögifter i Dalälven och fortplantningsproblemen för havsörnen längs vår kust är en oroande påminnelse om vilka ekologiska katastrofer vi människor ställer till med.

Mer läsning

Annons